Felsőoktatás Eduline

"El sem képzelheti senki, milyen jó hazajönni, és megnézni a Lánchidat"

Elolvasom

Miért dönt úgy egy magyar diák, hogy maga mögött hagyja az egyetemet, a családot és a barátokat, a Kazinczy utcai romkocsmai "merengést", és külföldre költözik tanulni? Tényleg igaz, hogy „mindenhol jó, de messze a legjobb”? A Hallgatói Hálózat és az eduline közös cikksorozatának legújabb részében a 26 éves Rácz Péter mesél arról, milyen "kezdő kiköltözőnek" lenni, milyen hazajönni, és milyen bizarr tapasztalatokat szerezhet az ember erasmusos hallgatóként.

Felsőoktatás Eduline

Lassan elfogynak az oktatók?

Elolvasom

Lassan, de biztosan fogynak a felsőoktatási intézményekben oktató és megfelelő végzettségű tanárok – nagyjából ez szűrhető le az elmúlt években tapasztalt tendenciákból. Vannak persze ennél borúlátóbb jóslatok is – a múlt szerdán a Magyar Nemzet című napilap egy Bod Péter Ákos és Árva László közgazdászok által jegyzett tanulmányra hivatkozva egyenesen felsőoktatási katasztrófa rémképét vetítette előre, egyebek között amiatt, mert a hallgatói létszám várható csökkenése az intézményeknél tömeges elbocsátásokhoz vezethet.

Közoktatás Eduline

Az első területfejlesztési kihelyezett tanszék Magyarországon

Elolvasom

Magyarországon először alakult regionális politikai, területfejlesztési kihelyezett tanszék a Debreceni Egyetem és az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség együttműködésének köszönhetően. A közel egy évtizedes kooperáció megkoronázásaként létrejött Területi Tervezési és Fejlesztéspolitikai Kihelyezett Tanszék elsősorban a területfejlesztő geográfus szakos hallgatók gyakorlatorientált mesterképzésének lesz a kiemelt helyszíne, hiszen a megállapodás értelmében az Ügynökség évente 40-50 diáknak biztosít kutatási lehetőséget és szakmai gyakorlatot.

Közoktatás Eduline

Három az egyben – a tudáspotenciál gyűjtőhelye

Elolvasom

Dr. Tudás Kabinet alakult a Dél-alföldi régió tudományos, felsőoktatási és innovációs életének összefogására. A régió valamennyi felsőoktatási intézményét, kutatóintézetét és kamaráját magába tömöríteni kívánó kezdeményezés a tervek szerint 40 ezer hallgató és több ezer kutató gyűjtőhelyévé válik a jövőben.

Felsőoktatás Eduline

Képzésformák

Elolvasom

A kétszintű képzési rendszer mellett, illetve arra épülve további felsőfokú képzések is léteznek – hogy melyek ezek, arról a HVG Diploma 2009 különszáma alapján összeállított cikkünkből tájékozódhat.

Közoktatás Edupress

Győri Akadémiai Nap a Széchenyi István Egyetemen

Elolvasom

Tizennégy évvel ezelőtt, 1994-ben a Széchenyi István Egyetem és az Universitas-Győr Alapítvány az akadémiai év kezdetén - hagyományteremtő szándékkal -, Széchenyi István születésének évfordulóján Akadémiai Napot rendezett. Az immár tizenötödik Akadémiai Nap központi eseménye ezúttal is az egyetem Szenátusának szeptember 24-én, szerdán tartandó ünnepi ülése lesz. A rendezvény-sorozat fő témája a győri egyetem és a gazdaság kapcsolata, a műszaki értelmiség társadalmi szerepe.