Felsőoktatás Eduline

Melyik a legjobb magyar egyetem? Ilyenek az eredmények a globális rangsorokban

Elolvasom

Többször is elhangzik mostanság, “melyik a legjobb magyar egyetem?”, hivatkozva különféle rangsorokra. A kérdés értelmezhetetlenségét több helyen bemutatták már, ehelyett egy használhatóbb felvetést javasolva: miképpen szerepelnek a magyar egyetemek a globális rangsorokban? Ez nyilván csak részben jellemzi a teljesítményüket, sokkal inkább mutatja a mai felsőoktatás leghatékonyabb média-kommunikációs felületén, a rankingekben elfoglalt helyüket - olvasható az ELTE Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoportjának elemzésében.

Felsőoktatás Eduline

2014-es felsőoktatási rangsor: öt magyar egyetem a világ legjobbjai között

Elolvasom

Öt magyar egyetem is felkerült a leideni egyetem 2014-es világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. Az ELTE egyik mesterszakja egy másik listán is szerepel: az Európai Bizottság a legjobb fordítóképzések közé választotta.

Felsőoktatás Eduline

Nagyítás: Európa két legjobb egyeteme

Elolvasom

Az Oxford vezeti a Times Higher Education (THE) 2011-es európai egyetemi rangsorát - a nagy rivális, a Cambridge a második helyre szorult vissza. A két neves brit intézmény több évszázada küzd a legjobb európai egyetem címéért.

Felsőoktatás Eduline

Melyik egyetem a felsőoktatási rangsorok abszolút sztárja?

Elolvasom

Anglia második legidősebb egyeteme a Cambridge, mely nemcsak az egyik legrangosabb és leggazdagabb egyetem a világon, de a felsőoktatási rangsorok állandó szereplője is. A brit QS rangsorban idén először nem a Harvard, hanem a Cambridge szerezte meg az első helyet, de a Times listáján is a legjobb tízben végzett. Az 1209-ben alapított egyetemnek nyolcvannyolc Nobel-díjasa van, összesen tizennégy brit miniszter koptatta itt a padokat, de a végzettek között van a színész Hugh Laurie is.