szerző:
Eduline

Az egész világon hatalmas érdeklődés övezi az egyetemi rangsorokat, a következő években azonban a felsőoktatásban is...

Az egész világon hatalmas érdeklődés övezi az egyetemi rangsorokat, a következő években azonban a felsőoktatásban is átalakulnak az erőviszonyok – számolt be a THE-listát összeállító Times Higher Education című lap egyik szerkesztője a University World News portálon megjelent cikkében.

A THE 2012-es rangsora – amerikai és brit egyetemek az élen

Phil Baty szerint előfordulhat, hogy „új Harvardok és Cambridge-ek” születnek, a jelenlegi világelsők pedig hátrébb csúsznak a listán. „Vegyük például Nagy-Britanniát: a felsőoktatás állami támogatása drasztikusan csökken, egyre kevesebb diák jelentkezik az egyetemekre a háromszorosára emelkedő tandíjak miatt. A pénzhiány miatt romolhat az oktatás minősége, míg a magánintézmények lépéselőnybe kerülhetnek” – latolgatta az esélyeket a szerző.

Phil Baty szerint lesz olyan intézmény, amely egyetlen tanév alatt támogatása 46 százalékát elveszítheti. Az egyetemek képtelenek lesznek megfizetni a neves vendégelőadókat, ez szintén csökkenti az oktatás színvonalát.

A szerző szerint a hírnév is képlékeny dolog az internet és a Facebook korában: futótűzként terjednek a lejáratókampányok, amelyek akár egyik évről a másikra feje tetejére állíthatják a rangsorokat.

A szerző megemlíti, hogy a változó viszonyokhoz a rangsoroknak is igazodniuk kell, ezért folyamatosan figyelemmel kísérik, milyen új szempontokat lehetne bevonni a listák elkészítésébe. A THE-rangsor már május végén egy újdonsággal rukkol elő: nyilvánosságra hozzák az ötven évnél fiatalabb intézmények százas listáját. A THE legfrissebb, 2012-es rangsorát itt nézheted meg.