Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

A 372. helyet szerezte meg a Közép-európai Egyetem (CEU) a U.S.

A 372. helyet szerezte meg a Közép-európai Egyetem (CEU) a U.S. News kedden közzétett felsőoktatási rangsorában, amelyet a brit QS Quacquarelli Symonds cég adatai alapján állítottak össze. A legjobb négyszáz közé más magyarországi egyetem nem került, az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 501-550., a Szegedi Tudományegyetem pedig az 551-600. helyig jutott.

Diplomaosztó a CEU-n. A világ tíz legjobb egyetemének listájáért kattints

A QS Quacquarelli Symonds idei, képzési területekre lebontott felsőoktatási rangsorában is ez a három magyar egyetem ért el kiemelkedő eredményt: a CEU a filozófiai szakok listájának 101-150. helyén, az ELTE a földtudományi, az SZTE pedig a vegyészmérnöki képzések rangsorának 101-150., valamint 151-200. helyén áll.

Cambridge az élen

A felsőoktatási listát amerikai és brit egyetemek vezetik, az élen második éve a Cambridge áll, amely tavaly vette át – nagy meglepetésre – az aranyérmes helyet a Harvardtól, és egyelőre sikerült is megőriznie pozícióját. 2011 vesztese a Yale és a University College London, előbbi a harmadik helyről csúszott vissza egyet, utóbbi viszont a tavalyi negyedikről bukott vissza a hetedikre.

Az amerikai MIT (Massachusets Institute of Technology) viszont évről évre jobb helyezést ér el, tavalyi ötödik helyét idén – a Yale-t megelőzve – a harmadikra cserélte.

A QS Quacquarelli Symonds cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát, amelyet több szempont – például a munkáltatói vélemények, az oktatók és a hallgatók aránya, az előadók tudományos munkáinak idézési gyakorisága, valamint a külföldi hallgatók és oktatók száma – alapján állítanak össze. Milyen szempontok alapján rangsorolnak a világ vezető felsőoktatási kutatóintézetei? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Magyar egyetemek a vlág legjobbjai között

Az ELTE és a szegedi egyetem a legfrissebb sanghaji felsőoktatási rangsorra is felkerült: mindkét intézmény a 301-400. helyezést szerezte meg az ARWU-listán, amelyet 2003 óta minden évben összeállít a sanghaji Jiao Tong University, a szakemberek százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát - a listáról bővebben itt olvashatsz.. A Times Higher Education 2011-es rangsoráról azonban lecsúsztak a magyar egyetemek - a legjobb intézmények listáját itt nézheted meg.