Érettségi-felvételi Eduline

Felsőoktatási rangsor: a legjobb műszaki egyetemek és főiskolák

Elolvasom

2010-ben is bejutott a tíz legnépszerűbb szak közé a gépészmérnöki képzés, amelyet több mint 2400 felvételiző jelölt be a jelentkezési lapján. A mérnöki szakmák iránt érdeklődők tizenkét egyetem és hét főiskola közül választhatnak, a rangsor élén - akárcsak az elmúlt években - idén is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll, amely hét karon indít műszaki képzéseket.

Érettségi-felvételi Eduline

A legjobb gazdasági egyetemek és főiskolák listája

Elolvasom

Többszörösére nőtt a gazdasági képzésre jelentkezők száma az elmúlt években, a hallgatók összesen harminchárom egyetemi és főiskolai kar közül választhatnak. A Felvi rangsora alapján idén a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara kapta a legjobb minősítést. Ízelítő a HVG Diploma különszám tartalmából.

Felsőoktatás Eduline

A legnépszerűbb hazai egyetemek listája

Elolvasom

Idén összesen 140 ezren jelentkeztek a hazai egyetemekre és főiskolákra, de csak 57 ezer államilag finanszírozott hely kiadó. Melyek a felvételizők körében legnépszerűbb felsőoktatási intézmények? Garancia-e egy neves egyetemen megszerzett diploma arra, hogy a pályakezdő el is tud helyezkedni? Aktuális kérdések a felvételi előtti hajrában.

Felsőoktatás Eduline

Mit kell tudni az agrárképzésről?

Elolvasom

A gazdasági-társadalmi átrendeződések nyomán átalakult felsőoktatási felvevőpiac hatására változott és a mai napig dinamikusan változik az agrár- és vidékfejlesztést felsőfokon oktató intézmények képzési kínálata. Képzésjellemzők a HVG Diploma 2009 különszámából.

Közoktatás Eduline

Mesterutak

Elolvasom

Az oktatási miniszter szeptemberi döntése szerint 21.700 fő kezdheti meg a mesterképzést 2009-ben. Részletek a HVG Diploma 2009 különszámából.

Felsőoktatás Eduline

Pontszámítás 2009-ben

Elolvasom

2009-ben a felsőoktatási felvételin a 400 + 80-as pontozási rendszer érvényesül. A HVG Diploma 2009 különszámából kiderül, hogy ez a sok pont hogyan adódik össze.

Közoktatás Eduline

Önmenedzselésre kényszerülnek a diploma előtt állók

Elolvasom

A diplomások munkaerőpiaca fokozatosan kettéválik: nagyszervezeti munkakörökben a szűkített tudás, kis cégeknél meg éppen a komplexitás, a kreativitás iránti igény növekedése figyelhető meg. Hiányoznak azok a mechanizmusok, amelyek révén a képzés közelebb kerülne a munkaerő-piaci igényekhez, s egyelőre nem is látszik a megoldás – írja a HVG Diploma2009 különszám.

Közoktatás Edupress

Megjelent a HVG Diploma 2009 különszáma felvi rangsorokkal

Elolvasom

Negyedik éve vállalkozik a HVG arra, hogy különszámban jelentesse meg a felsőoktatási intézmények rangsorát. Immár harmadik alkalommal az Educatio Kht. - Országos Felsőoktatási Információs Központ Felvi-rangsorait közlik, és a hagyománnyá válást a rangsortáblázatokban is nyomon lehet követni: az idén ugyanis - a rangsorkészítési elvek és értékelési szempontok letisztulása után - már arra is lehetőség nyílt, hogy az előző évben elért helyezésekkel összehasonlítva közöljék az adatokat.