Közoktatás Eduline

„Drogelvonót, börtönt, drágább létrehozni, mint iskolát”

Elolvasom

Érdekes kép fogad, ahogy belépek a Tanoda épületébe: tanárok és diákok diskurálnak együtt, beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat. A folyosón egy kiskutya lohol végig, nyomában lihegve a gazdája. A diákok és a tanárok itt közösen, egy térben mozognak, együtt élik az iskolai életet. A légkör együttműködő, kooperatív, nyoma sincs semmilyen tekintélyelvű poroszos hierarchiának. Az egész miliő sokkal inkább hasonlít egy klubra mintsem iskolára.

Közoktatás Eduline

Alternatív iskolák, 3. rész: a Montessori módszer és az AKG

Elolvasom

Milyen lehet az az iskola, ahol nincs csengő, óra, tantárgy, osztályzat, de még a hagyományos értelemben vett tanár-diák szerepleosztás sem létezik? Meglepően hasonló, mint egy hagyományos iskola, mégis alapvetően más irányból közelíti meg a tanulás folyamatát. Mit kell tudni a Montessori-iskolákról, vagy a "magyar fejlesztésű" AKG-ról?

Közoktatás Eduline

Középpontban a gyerek – Alternatív nevelésű intézmények Magyarországon

Elolvasom

A legtöbben tudunk létezésükről, az elterjedtebb iskolaneveket fel is tudjuk sorolni. És bár sokat finomodott az elmúlt évtizedben, az általános vélekedés róluk mégis valami ilyesmi: az alternatív intézmények egyénieskednek, diákjaik szabadosak és neveletlenek, legtöbbjük pedig csak egy szűk elit számára elérhető. De vajon mi a tényleges igazság? Cikksorozatunk ennek próbál utána járni.

1 2