Közoktatás eduline/mti

Hat dolog, amit nem mindenki tud Ady Endréről

Elolvasom

Száznegyven éve, 1877. november 22-én született Ady Endre. Miért költözött el Debrecenből, mi vonzotta Párizsban, miért kezelték rendszeresen szanatóriumban, és mi távolította el még inkább Lédától, vagyis Brüll Adéltól?

Felnőttképzés Eduline

Mikor lefoglalták a Nyugatot - A magyar történelem legnagyobb irodalmi botrányai

Elolvasom

Napjaink történéseit talán nem oly mértékben formálja az irodalom, mint tette azt az előző század során, de minden korban különös figyelemmel követték az írók és költők tevékenységét, ami természetesen nem maradhatott el botrányok nélkül. A Page Not Found történelmi blog összegyűjtötte a legnagyobb irodalmi botrányokat.

Közoktatás Eduline

"Révbe érnek az almák" - Egy fiktív igazgató ballagási beszéde

Elolvasom

Révbe ért hajó-motívum, fa és termése, Ady Endre, tovább-tovább, útelágazás. Mind jól emlékszünk azokra a ballagásokra, ahol diákként már éreztük a levegőben a szabadság illatát, de a végtelennek tűnő szertartás - melynek derűs és szomorú pillanatai is voltak - teljesen kikezdi mindenki türelmét. Utolsó - próbát jelentő vagy feloldozó - eleme az igazgatói beszéd, mikor egy-egy elsőéves rendszerint kidől a sorokból. Egy tisztességes igazgatónak általában két beszéde van, így legalább kétszer mindet hallhattuk a végigállt ballagások alatt. Az évek tapasztalatát és az aktualitást vegyítve elkészíttettük az átlag iskolai igazgató beszédét, melyet csak egyetlen költő zárhat.