szerző:
Eduline

Ki volt Radnóti Miklós első szerelme? Hogyan nem lett Petőfi Sándorné Prielle Kornéliából? Miért nem tetszett Babits Mihálynak Csinszka? Amit irodalomórán nem tanítanak.

Radnóti és a német gépírókisasszony

Radnóti Miklós és a néhány éve elhunyt Gyarmati Fanni szerelme legendás, de azt már kevesebben tudják, hogy amikor Radnóti egy csehországi textilipari főiskolára járt, megismerkedett egy német gépírókisasszonnyal.

©

A lányt Tininek hívták, vele volt az első igazi kapcsolata, Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvében az áll, hogy Radnóti felváltva írt verseket a két lányhoz. De miután hazatért Csehországból, a kapcsolat megszakadt, elfelejtette a lányt.

Nehéz irodalmi kvíz: felismeritek Radnóti verseit?

Kevésbé ismert Radnóti-versek közül válogattunk nektek - mindegyiket felismeritek?

Petőfi Sándor és Prielle Kornélia

Nem sokon múlt, hogy Prielle Kornéliát, ne pedig Szendrey Júliát emlegessük Petőfi Sándor feleségeként. Prielle Kornélia 1826-ban született, tizenöt évesen már színpadra állt, 1845-ben ismerte meg Petőfit Debrecenben. A költő állítólag azonnal beleszeretett, megkérte a színésznő kezét, ő pedig azonnal igent mondott - a pár papot keresett, de senki nem adta őket össze, a keresztlevelük is kellett volna hozzá, és valószínűleg az akkor még kiskorú Prielle Kornélia szüleinek vagy gyámjának beleegyezésére is szükség lett volna. Mindez 1846-ban történt, amikor Petőfi már jegyben járt Szendrey Júliával, aki megtudta a költő hűtlenségét, de - úgy tűnik - megbocsátott neki.

Négy dolog, amit biztosan nem tudtál Petőfi Sándorról

Pontosabban Petőfi Sándor családjáról. Tudtátok például, hogy Andersen világhírű meséi először Szendrey Júlia fordításában jelentek meg nyomtatásban Magyarországon? Vagy hogy Petőfi halála után Szendrey hozzáment ugyan Horvát Árpád történészhez, de annyira megromlott a kapcsolatuk, hogy külön lakásba költözött? És miért tudunk olyan keveset Petőfi fiáról?

Csinszka és Babits Mihály

Azt a középiskolákban is tanítják, hogy Boncza Berta, vagyis Csinszka Ady halála után Babits Mihállyal viszonyt folytatott, végül azonban Márffy Ödön festőművészhez ment feleségül. Arról azonban egyetlen középiskolai tankönyv sem szól, hogy Babitsnak eleinte egyáltalán nem tetszett Csinszka, igyekezett elhárítani a közeledését. Később mégis kibontakozott a kapcsolatuk, ami egy évig tartott.

Középszintű irodalom szóbeli érettségi felkész - eduline.hu

Online képzés célja: Az online érettségi felkészítő tanfolyamot kifejezetten a 2016-os középszintű irodalom szóbeli vizsgájára készítettük. A videó áttekintésével átismételheted az vizsga fő részeit. | | Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők