szerző:
Eduline

A költészet világnapján bekukkantottunk a magyar irodalom legismertebb szereplőinek otthonába, hálószobájába, nappalijába. Nyáry Krisztián szerelmeskönyvéből kiderülnek olyan történetek, amelyekről valószínűleg nem hallottatok irodalomórán.

 Az egyetlen vers, amit nem olvasott Kosztolányi felesége

Kosztolányi Szeptemberi áhítat című verse volt az egyetlen olyan költemény, amit felesége, Harmos Ilona sem a nyomdába adás előtt, sem a megjelenése után sem olvasott el. Mert a költemény nem neki szólt, hanem Kosztolányi szeretőjének, Radákovich Máriának.

Adyék hármasa

Kevesen tudják, de a költő évekig együtt élt a Diósi-házaspárral, Diósi Ödönnel és Brüll Adéllal, vagyis Lédával. Színházba és mulatni is mindig hármasban jártak. Volt, hogy a két férfi egyszerre haragította magára Lédát.

©

Írófeleség vagy mégsem

Tóth Árpád felesége, Lichtmann Anna nem akart írófeleség lenni, csak simán feleség. Talán ezért sem voltak gyakran az írók társaságában. Tóth Árpád temetése után Anna fogadta a részvétkívánságokat, de aztán többet soha nem ment irodalmi eseményre sem.

József Attila és Thomas Mann

Thomas Mann üdvözlése című versét egy felolvasóesten nem adhatta elő József Attila, emiatt dührohamot kapott. Thomas Mann Mártához (József Attila szerelméhez) lépett és megjegyezte, hogy nem szabad hozzámennie József Attilához, mert orvosi kezelésre van szüksége.

Plátói szerelmek

Juhász Gyula Anna-versei nem kölcsönös szerelem gyümölcsei, a költőt Sárvári Anna színésznő nem is ismerte, csak egyszer beszélt vele. Súlyos depressziója volt Juhász Gyulának, és nemegyszer fordult elő az, hogy olyan nőbe szeretett bele, aki erről nem is tudott semmit.

A történeteket Nyáry Krisztián Így szerettek ők című magyar irodalmi szerelmeskönyvéből idéztük.

Egy remek ingyenes program szerda estére

Idén is különleges programon vehettek részt március 21-én. A költészet világnapja alkalmából most színészek előadásában ismerhettek meg hazai és világirodalmi művekkel. Irodalom éjszakája, nem hallottál róla? Ez az irodalmi esemény formabontó stílusban igyekszik közelebb hozni a világirodalmat az érdeklődőknek. A nyilvános felolvasások különböző attraktív vagy egyébként nem látogatható helyszíneken tartják.