Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
„Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak” – tartja a közmondás, de lehet, ha ezeken a vidékeken járunk karácsonykor, akkor inkább nem eszünk ezekből a fogásokból.
Az is igaz, hogy ami nekünk furcsa az másoknak megszokott, hiszen nekik ezek az ételek számítanak tradicionálisnak. Minden esetre voltak olyanok, amiken elcsodálkoztunk, hogy ilyen létezik.
1. Kiviak (Grönland)
A Disgusting Food Museum oldalán az elsők között említik ezt az „ínyencséget”. A grönlandi inuitok (eszkimók) az alkafélék családjába tartozó madarat fogyasztják karácsonykor fókabőrbe töltve.
A fókazsírral bekent madártetemeket egy korábban elejtett fóka bőrébe töltik, persze csak miután a annak húsát már gondosan eltávolították belőle. Egy ilyen bőrbe akár több száz madár is belefér. Ha a fókabőr megtelt, összevarrják, és kövekkel nyomják le, hogy a többi állat ne férjen hozzá. Ezután a bőrbe töltött madarakat eltemetik, és hónapokig hagyják a földben rohadni.
Amikor pedig már fogyasztás előtt állnak, ki-ki ízlés szerint megnyúzza vagy megkopasztja a rothadt tetemet.
Madarakkal töltött fókabőr, az eszkimók ünnepi fogása
Egyébként emellett előszeretettel fogyasztanak bálnabőrt is.
2. Smalahove (Norvégia)
Norvégiában a smalahove, vagyis a főtt bárányfej, hagyományos karácsonyi fogásnak számít. A vállalkozó kedvű turisták is előszeretettel megkóstolják, de sok esetben nem is sejtik, hogy miként készítik el a helyiek ezt az ételt.
A főtt bárányfejet finn pálinkával, vagy valamilyen sörrel kínálják
Első lépésként lenyúzzák a gyapjút és a bőrt, majd eltávolítják az agyat. A fejet besózzák, néha füstölik, aztán körülbelül 3 órán keresztül főzik. Mivel a szem és a fül a legzsírosabb rész, ezt szokták leghamarabb megenni, amíg még meleg. Egy fél fej számít az egy főre eső adagnak, köretnek pedig összetört sárgarépát vagy krumplit adnak mellé.
3. Pirított kukacok (Dél-Afrika)
Nem nagy meglepetés, hogy vannak olyan régiók, ahol a rovarok fogyasztása általános dolog. Mégis muszáj volt feltenni a listára, mivel abszolút nem számít megszokottnak, mint karácsonyi fogás.
Ünnepinek mondható, mivel színes és díszes a szárnyuk mielőtt megsütik őket
Dél-Afrikában az úgynevezett kis pávaszem névre hallgató molylepke lárváiból készítenek közkedvelt, olajban sült csemegét, írja a Nosalty.hu. És valahol egyébként illik is a karácsony szelleméhez ez a fogás, mivel a molylepke szárnyai kifejezetten színesek és díszesek.
4. Kæst skata (Izland)
December 23-án fogyasztják Izlandon az erjesztett ráját, amit előtte homokba ásva hat hónapig érlelnek. A szagát rengeteg sóval próbálják mérsékelni, de így is az egyik legbüdösebb ételnek számít.
A kifejezetten büdös fogást sóval próbálják illatosabbá tenni
Ahogy a norvégok a bárányfejet, ők is főtt krumplival vagy valamilyen más zöldséggel tálalják a ráját. Esetleg egy kis bárányzsírral megkent rozskenyérrel.
5. Maksalaatikko (Finnország)
Bár a máj és gyümölcs kombináció sem annyira elvetemült dolog, mégis a finneknek sikerült valami olyasmit alkotni, amit kétszer meggondolnánk, hogy megkóstoljuk-e.
A képen nem tűnik rossznak, de a finn gyerekek is rettegik
Májat, rizst, vajat, hagymát, tojást és mazsolát sütnek egybe egy nagy római tálban. Ha kész, akkor mellé általában vörösáfonya lekvárt kínálnak.
+1 Kocsonya (Észak-Európa)
Ennél a pontnál igazolódik be igazán az a teória, hogy ami az egyiknek gusztustalan, az a másiknak lehet a legfinomabb dolog a világan. Magyarországon is sokan vannak, akik nem szeretik a kocsonyát, de azért a lakosság többsége inkább azon vitatkozik, hogy inkább bőrös vagy húsos legyen vagy, hogy kerül-e bele bármilyen zöldség vagy sem.
A nyugati világban viszont az egyik legbizarrabb ételnek számít a kocsonya és nem értik, hogy hogyan tudják az észak-európaiak megenni. Pedig, ha tudnák milyen finom.