szerző:
Rodler Lili
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak” – tartja a közmondás, de lehet, ha ezeken a vidékeken járunk karácsonykor, akkor inkább nem eszünk ezekből a fogásokból.

Az is igaz, hogy ami nekünk furcsa az másoknak megszokott, hiszen nekik ezek az ételek számítanak tradicionálisnak. Minden esetre voltak olyanok, amiken elcsodálkoztunk, hogy ilyen létezik.

1. Kiviak (Grönland)

A Disgusting Food Museum oldalán az elsők között említik ezt az „ínyencséget”. A grönlandi inuitok (eszkimók) az alkafélék családjába tartozó madarat fogyasztják karácsonykor fókabőrbe töltve.

A fókazsírral bekent madártetemeket egy korábban elejtett fóka bőrébe töltik, persze csak miután a annak húsát már gondosan eltávolították belőle. Egy ilyen bőrbe akár több száz madár is belefér. Ha a fókabőr megtelt, összevarrják, és kövekkel nyomják le, hogy a többi állat ne férjen hozzá. Ezután a bőrbe töltött madarakat eltemetik, és hónapokig hagyják a földben rohadni.

Amikor pedig már fogyasztás előtt állnak, ki-ki ízlés szerint megnyúzza vagy megkopasztja a rothadt tetemet.

 

Madarakkal töltött fókabőr, az eszkimók ünnepi fogása

Egyébként emellett előszeretettel fogyasztanak bálnabőrt is.

2. Smalahove (Norvégia)

Norvégiában a smalahove, vagyis a főtt bárányfej, hagyományos karácsonyi fogásnak számít. A vállalkozó kedvű turisták is előszeretettel megkóstolják, de sok esetben nem is sejtik, hogy miként készítik el a helyiek ezt az ételt.

 

A főtt bárányfejet finn pálinkával, vagy valamilyen sörrel kínálják

Első lépésként lenyúzzák a gyapjút és a bőrt, majd eltávolítják az agyat. A fejet besózzák, néha füstölik, aztán körülbelül 3 órán keresztül főzik. Mivel a szem és a fül a legzsírosabb rész, ezt szokták leghamarabb megenni, amíg még meleg. Egy fél fej számít az egy főre eső adagnak, köretnek pedig összetört sárgarépát vagy krumplit adnak mellé.

3. Pirított kukacok (Dél-Afrika)

Nem nagy meglepetés, hogy vannak olyan régiók, ahol a rovarok fogyasztása általános dolog. Mégis muszáj volt feltenni a listára, mivel abszolút nem számít megszokottnak, mint karácsonyi fogás.

 

Ünnepinek mondható, mivel színes és díszes a szárnyuk mielőtt megsütik őket

Dél-Afrikában az úgynevezett kis pávaszem névre hallgató molylepke lárváiból készítenek közkedvelt, olajban sült csemegét, írja a Nosalty.hu. És valahol egyébként illik is a karácsony szelleméhez ez a fogás, mivel a molylepke szárnyai kifejezetten színesek és díszesek.

4. Kæst skata (Izland)

December 23-án fogyasztják Izlandon az erjesztett ráját, amit előtte homokba ásva hat hónapig érlelnek. A szagát rengeteg sóval próbálják mérsékelni, de így is az egyik legbüdösebb ételnek számít.

 

A kifejezetten büdös fogást sóval próbálják illatosabbá tenni

Ahogy a norvégok a bárányfejet, ők is főtt krumplival vagy valamilyen más zöldséggel tálalják a ráját. Esetleg egy kis bárányzsírral megkent rozskenyérrel.

5. Maksalaatikko (Finnország)

Bár a máj és gyümölcs kombináció sem annyira elvetemült dolog, mégis a finneknek sikerült valami olyasmit alkotni, amit kétszer meggondolnánk, hogy megkóstoljuk-e.

 

A képen nem tűnik rossznak, de a finn gyerekek is rettegik

Májat, rizst, vajat, hagymát, tojást és mazsolát sütnek egybe egy nagy római tálban. Ha kész, akkor mellé általában vörösáfonya lekvárt kínálnak.

+1 Kocsonya (Észak-Európa)

Ennél a pontnál igazolódik be igazán az a teória, hogy ami az egyiknek gusztustalan, az a másiknak lehet a legfinomabb dolog a világan. Magyarországon is sokan vannak, akik nem szeretik a kocsonyát, de azért a lakosság többsége inkább azon vitatkozik, hogy inkább bőrös vagy húsos legyen vagy, hogy kerül-e bele bármilyen zöldség vagy sem.

 

A nyugati világban viszont az egyik legbizarrabb ételnek számít a kocsonya és nem értik, hogy hogyan tudják az észak-európaiak megenni. Pedig, ha tudnák milyen finom.