szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A műegyetemi fejlesztésű zsebműhold 2020. szeptember 28-án megsemmisült, de sikerrel teljesítette küldetését.

Sikeresen teljesítette küldetését a SMOG-P, a BME saját fejlesztésű zsebműholdja – számoltak be róla az egyetem saját oldalán.

null

null

A  SMOG-P, az első magyar 1-PocketQube (5x5x5cm) méretű műhold teljes egészében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készült, oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével. 2019 decemberében rajtolt el RocketLab Electron nevű rakétájával az új-zélandi Mahia-félszigetről.

Csaknem 10 hónapos űrbéli útja után a világ első működő 1-PocketQube (5x5x5cm) méretű műholdja elégett. A SMOG-P tervezett élettartama 3 hónap volt, de még 8 hónappal az indítás után is teljes kapacitással üzemelt. A rendszerek és a tartalékegységek jól funkcionáltak, áramköri meghibásodást nem tapasztaltak a fejlesztők.

Magyarország második műholdját 2019. december 6-án állították pályára és megsemmisüléséig folyamatosan küldte a mérési eredményeket. A SMOG-P működő űreszközként fejezte be küldetését, amelynek során az elektromágneses szennyezettséget mérte. Ennek eredménye egy, a Föld teljes felszínéről alkotott elektroszmog-térkép.

null

null

Izgalmas teszt: léteznek ezek a magyarországi települések?

Rengeteg érdekes elnevezésű település van Magyarországon. Ti el tudjátok dönteni, hogy melyik létezik és melyik nem? Lássuk, be tudunk-e csapni titeket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!