szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szülők és tanárok sokszor észre sem veszik az árulkodó jeleket, amikor egy gyereket zaklatnak, pedig, ha nem kezelik időben a problémát, annak sajnos rossz vége lehet. Most összegyűjtöttünk néhány filmet és sorozatot, amiben előkerül az iskolai vagy éppen az internetes zaklatás, hogy bepillantást nyerhessetek az ilyen esetek következményeibe.

Egy korábbi tanulmány szerint a magyar gyerekek 51 százaléka élt már át iskolai erőszakot – vagyis bántalmazták őt verbálisan (rosszabb esetben fizikálisan) vagy keveredett verekedésbe. Sokszor azonban a szülők nem is tudnak róla, hogy gyermekük zaklatás áldozata, ugyanis a bullying általában az iskola falai között vagy interneten keresztül történik. Arról, milyen jelei lehetnek annak, ha egy gyerek zaklatás áldozata, és hogyan érdemes ezt a helyzetet kezelnie egy szülőnek, itt írtunk részletesebben.

Most pedig igyekeztünk néhány olyan filmet és sorozatot összegyűjteni, ahol eltérő módon, más-más végkifejlettel mutatják be ezeket a zaklatásokat. Vegyük is sorra őket.

Bully (2011) – IMDb értékelés: 7,3/10

Ez a dokumentumfilmet az agresszív, másokat folyamatosan bántalmazó, megfélemlítő fiatalokra hívja fel a figyelmet. A filmben 5 gyerek és család történetét követhetjük nyomon. Utóbbiak közül ketten elvesztették gyermeküket, miután azok öngyilkosságba menekültek a folyamatos terror elől, míg egy harmadik édesanya gyermeke ítéletre vár, mivel egy pisztolyt vett magához önvédelem gyanánt.

A filmet az erős nyelvezete miatt 18 éven aluliaknak szülői felügyelet nélkül nem ajánlják, ami azt jelenti, hogy nem juthat el az általános- és középiskolákba, ahol akár oktatási segédanyagként is szerepelhetne – a stúdió meg is támadta a korhatárral kapcsolatos besorolási döntést.

A film előzetese csak angolul elérhető, azt itt tudjátok megnézni:

Az internetes zaklató (2015) – IMDb értékelés: 6,8/10

Ezt a filmet is valós esetek ihlették. Az angol fiatalok 69 százaléka tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást. A legsúlyosabb esetek a webcam hackek, amelyek akár öngyilkosságba is hajszolhatják az áldozatukat. A filmben szereplő Casey Jacobs számítógépébe is egy olyan internetes zaklató tör be, aki azzal zsarolja meg a lányt, hogy ha nem teljesíti a kívánságát, akkor a privát képeit felteszi az internetre.

13 okom volt (2017-) – IMDb értékelés: 7,8/10

A könyv alapján készült – eddig három évados – sorozat egy tinédzser srácról (Clay) szól, akinek a barátnője (Hannah) öngyilkos lett a társai bántó szavai és tettei miatt. A lány kazettákon rögzítette és egy dobozba zárta azokat a felvételeket, amelyeken megindokolja, hogy miért oltotta ki a saját életét, és megnevez 13 embert, aki a döntéséhez vezette.

Szinte minden filmben vagy sorozatban felfedezhetünk ilyen szálat

Nem csak olyan filmekkel és sorozatokkal találkozhatunk, amelyek kifejezetten a zaklatásra épülnek. Biztos, hogy már ti is rengeteg olyan alkotás láttatok, amiben nem ez a fő szál, mégis megjelenik egy-egy karakter, akit a társai kinéznek maguk közül.

Vegyük például a Harry Pottert, ahol Neville Longbottom egy kissé ügyetlen fiú, és ezért megbélyegzik őt a társai, sőt még néhány tanár is rossz szemmel néz rá. Viszont gyógynövénytanból egyre jobban teljesít, ami miatt a tanár is felfigyel rá, és egyre többen biztatják, így tulajdonképpen a történet végére teljesen megváltozik a karakter. Már nem az az esetlen fiú, aki az elején volt.

De jó példa lehet A Tanár című magyar televíziós sorozat is, amelyben többször is feltűnik egy-egy jelenet erejéig, hogyan is bántják egymást az iskola falai között a diákok, illetve az 1. évad 6. része konkrétan arról szól, hogy az egyik lányt (Lili) gúnyolják az alkata miatt. A testnevelés órát helyettesítő tanárnak feltűnik, hogy rászálltak a lányra, így nyomozásba kezd, és rájön, hogy Lili félelmében nyugtatót szed mielőtt iskolába menne. A tanárnak azonban sikerül annyira magabiztossá tennie a lányt, hogy még a diákelnökségi választáson is elindul.

Ez a sorozat egyébként nem csak a zaklatással kapcsolatban lehet jó példa, ugyanis olyan különálló részekből áll, amelyek közéleti és társadalmi kérdéseket feszegetnek. Megjelenik benne például az örökbefogadás, az identitáskeresés vagy éppen a tinédzserek rivalizálásának témaköre is. Minden rész más-más diák életébe mutat bepillantást.

Az iskolában zaklatták - most világsztárok vigasztalják

Már több mint 14 millióan látták egy ausztrál édesanya videóját, amin a 9 éves kisfia sírva ismételgeti, hogy meg akar halni, mert csúfolják őt az iskolában. A törpe termete miatt zaklatott Quadenért azóta a fél világ összefogott - a kampányba már világsztárok is becsatlakoztak.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódsz, ezt az oldalt érdemes megnézned.