szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Greta Thunberg 16 éves svéd klímaaktivistát választotta szerdán 2019 Év Emberének a Time. Az amerikai magazin döntését Thunberg tavaly óta kifejtett kampányával indokolta. A diák 2018 augusztusában kezdett sztrájkot a svéd parlament lépcsőjén az éghajlatváltozás elleni fellépést követelve.

Greta Thunberg "az azóta eltelt 16 hónap alatt államfők előtt mondott beszédet az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán, találkozott a pápával, és 4 millió embert ösztönzött arra, hogy csatlakozzon a 2019. szeptember 20-i világméretű klímasztrájkhoz, amely a történelem legnagyobb éghajlatváltozás elleni tüntetése volt" - közölte honlapján a magazin.

"Margaret Atwood (kanadai írónő) Jeanne d'Arc-hoz hasonlította. A klímasztrájk kifejezést, Thunberg úttörő ötletét a Collins szótár szerkesztői az év szavának nyilvánították". A fiatal aktivista, aki jelenleg Madridban tartózkodik az ENSZ klímaértekezletén, a múlt héten kijelentette, hogy a politikusok hallják a klímasztrájkolók hangját, de nem még mindig nem cselekszenek.

Az ismert környezetvédő, Al Gore volt amerikai alelnök "briliáns választásnak" nevezte a magazin döntését. "Greta testesíti meg annak a fiatal aktivista mozgalomnak az erkölcsi tekintélyét, amely azt követeli, hogy azonnal oldjuk meg a klímaválságot. Ihletet jelent számomra és az emberek számára világszerte" - mondta a volt alelnök.

A 16 éves svéd lány a legfiatalabb, aki az 1927 óta adományozott kitüntetésben részesült. Az Év Embere címre jelölték még idén mások mellett Donald Trump amerikai elnököt és Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház demokrata párti házelnökét, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt is.

2018-ban az az év októberében országa isztambuli konzulátusán meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírónak ítélték posztumusz a díjat, több más újságíróval megosztva, 2017-ben pedig a szexuális erőszakot kísérő csendet megtörő #MeToo mozgalom megalapítói részesültek a kitüntetésben.

A klímavédelem - a külföldi klímasztrájkolókhoz hasonlóan, akikről itt nézhettek képeket - többször megmozgatta a magyar diákokat is.

Ha egy szóban kellene összefoglalni 2019-et, ez lenne az

A klímavészhelyzet az év szava az Oxford Angol Szótár szerkesztői szerint. A kifejezés több, ugyancsak az éghajlatváltozással kapcsolatos szót - klímaválság, klímaszorongás, repülési szégyen - előzött meg, használatának gyakorisága 12 hónap alatt megszázszorozódott.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.