szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

November 29-én tartják a IV. Globális klímasztrájkot, Budapesten is sokan - zömében diákok - fognak tüntetni, hogy felhívják a figyelmet a klímaválság elleni fellépés fontosságára. Nem csoda, hogy a klímasztrájk lett az év szava a brit Collins szótár szerint is.

Május 24. és szeptember 27. után november 29-én ismét a klímavédelemért tüntetnek Budapesten a IV. Globális klímasztrájk keretében. A demonstrációt az egyetemisták által elindított Fridays for Future Magyarország szervezi.

"Célunk az ökológia- és klímavészhelyzet kihirdetése, illetve a megfelelő lépések megtétele az emberiség eddigi legnagyobb krízishelyzetének megoldásáért. Követeléseink a mindenkori politikai és világi vezetőkhöz szólnak. Olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett" - írják a Facebook-eseményben.

Az előzőekhez hasonlóan valószínűleg most is sok diák vesz majd részt a tüntetésen, ezért a szervezők az eseményhez feltöltöttek egy szülői kikérőt is.

Kijevtől Fokvárosig és Ausztráliáig számtalan helyen tüntettek szeptemberben is, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés fontosságára: galériánkat itt nézhetitek meg.

A brit Collins szótár szerint 2019-ben a klímasztrájk lett az év szava: a kifejezést a honlapokon, újságokban, folyóiratokban és a közösségi médiában százszor többször fordult elő, mint az előző években.

"Ezen változtatnék": mondjátok el, szerintetek mitől lenne jobb ma gyereknek lenni

1989 óta november 20-án ünnepeljük a Gyermekjogok Világnapját. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye elfogadásának harmincadik évfordulóján mondjátok el, ti min változtatnátok azért, hogy jobb legyen a gyerekek élete Magyarországon. Mi kezdjük a sort.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!