szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember 27-én újra klímasztrájkot tartanak Budapesten a klímaváltozás elleni politikai és gazdasági cselekvést sürgetve. Egy héttel korábban világszerte több millióan tüntettek, köztük rengeteg középiskolás és egyetemista, akik egyben a mozgalom fő szervezői is. Képek.

Pénteken 10 és 14 óra között tartják Budapesten, a Clark Ádám téren - március 15. és május 24. után - a III. Globális klímasztrájkot, amelyet a Svédországból indult Fridays for Future (Péntekek a Jövőért) mozgalom magyarországi tagjai szerveznek. Itthon a kezdeményezést - a világ többi részéhez hasonlóan - egyetemisták indították el. Több vidéki városban is lesz tüntetés. A témában írt cikkeinket itt találjátok.

"A klímaválság itt van, és a jövőnk múlik azon, hogy mit teszünk ellene. A bolygónk drasztikus változásának korában élük, ezért azonnali politikai, gazdasági és társadalmi változásokra is szükségünk van! Diákok és tanárok, fiatalok és idősek, csatlakozzatok, és hallassuk a hangunkat, mint annyian mások világszerte!" - írják a szervezők a Facebook-eseményben.

A demonstráció a klímahetet zárja, amelynek nyitóeseményeként szeptember 20-án - a klímaváltozás következményeit illusztrálva - úgynevezett "die in"-t, vagyis "behalást" tartottak a Széll Kálmán téren a Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezésében.

Die in, vagyis behalás a Széll Kálmán téren, 2019. szeptember 20-án.
©

Külföldön is ezen a napon, szeptember 20-án tartottak tüntetéseket, amelyeken összesen több millió ember vett részt, köztük rengeteg diák, hallgató és fiatal. Galériánk a megmozdulásokról:

Kijev: a megoldás részese legyél, ne a szennyezésé.
©
Stockholm. Svédországban több városban tartottak megmozdulásokat.
©
Koppenhága. Dániában is országszerte voltak tüntetések.
©
Fokvárosban volt, aki iskolai egyenruhában tüntetett.
©
Varsó: nincs B bolygó. Lengyelországban több mint hatvan városban tüntettek.
©
Athénban is ellepték az utcákat a görög és angol feliratú transzparensek.
©
Londonban a kormányzati és parlamenti negyednek helyet adó Westminster kerületben tüntettek.
©
Berlinben fiatal diákok egy Lángol a föld feliratú transzparenst tartanak. Itt több százezren vonultak az utcára, de több német városban is ezrek tiltakoztak.
©
Launceston: nem az éghajlatnak kell változnia, hanem nekünk. Ausztráliában száztíz településen tiltakoztak.
©

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!