szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszakította tanulmányait a hollandiai Eindhoven egyetemén egy 9 éves belga-holland fiú, aki egészen addig jó úton haladt afelé, hogy a világ legfiatalabb diplomása legyen, mígnem szülei és az intézmény vitába keveredtek a diplomaszerzése dátumáról.

Laurent Simons novemberben került világszerte a címoldalakra, amikor még úgy volt, hogy év vége előtt megszerzi a villamosmérnöki alapdiplomát az Eindhoveni Műszaki Egyetemen és ezzel elnyeri a világ legfiatalabban diplomássá lett embere címet. Az intézmény azonban hétfőn közölte Laurent-nal és a szüleivel, hogy ez a terv mégsem kivitelezhető, figyelembe véve, hogy a fiúnak még milyen sok vizsgált kellene teljesítenie a december 26-i születésnapja előtt.

"Laurent kivételes tehetséggel megáldott fiú, aki példa nélküli ütemben sajátítja el a tananyagot" - írta közleményében az egyetem. Az intézmény szerint amikor az eredeti tervről kiderült, hogy kivitelezhetetlen, felajánlottak egy "még mindig elképesztően gyors ütemű menetrendet, amely révén a fiú már 2020 közepére befejezhetné a tanulmányait". A fiú szülei azonban nem fogadták el az ajánlatot és azonnali hatállyal megszakították Laurent tanulmányait Eindhovenben.

"Egészen a múlt hétig minden rendben volt, most meg hirtelen hat hónapos csúszásról beszélnek" - mondta Alexander Simons, Laurent apja. A férfi szerint a fiú diplomázásának dátuma soha nem volt elsődleges kérdés a családban, de azzá vált, miután úgy érezték, hogy az egyetem nem nézi jó szemmel a fiú külföldön való továbbtanulásának tervét.

"Nagyon érdekes, hogy mindez pont akkor történik, amikor épp véglegesítjük Laurent PhD-képzésének terveit egy másik egyetemmel" - tette hozzá az apa. Megjegyezte: "Laurent iránt hatalmas az érdeklődés az olyan egyetemek részéről, amelyeknek boldogan lenne a diákja. Sokan akarják Laurent-t, ő egy egyedülálló projekt, amelynek mindenki szeretne a részese lenni".

A szerb-amerikai fizikus és feltaláló, Nikola Tesla munkássága által inspirált Laurent a mesterséges szervek kutatásával akar foglalkozni és célja, hogy egy egész mesterséges szervezetet létrehozzon saját laboratóriumában.

A Guinness Világrekordok szerint a világ legfiatalabban diplomássá lett embere jelenleg az amerikai Michael Kearney, aki 1994 júniusában, 10 éves és 4 hónapos korára végezte el az egyetemet.

Kilenc évesen szerez mérnöki diplomát a belga csodagyerek

Mások még csak az olvasással és a számolással bajlódnak kilenc évesen, egy belga zsenipalánta viszont már azon gondolkodik, melyik intézményben folytassa a tanulmányait és szerezzen doktori fokozatot - írja a CNN.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.