szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közeledik az érettségi, ezért elkezdenétek a felkészülést? Adunk pár tippet, hogy a tanulás jobban menjen.

Rakjatok rendet

Nem mindegy, hogy milyen helyen kezdtek el tanulni – legyen rend, és ami talán még fontosabb, legyen jó levegő. Tegyétek el azokat a dolgokat, amelyek elvonhatják a figyelmeteket, például a telefont, az éppen olvasott regényt, sőt ha nincs rá szükségetek a tanuláshoz, a laptop is landolhat a fiókban. Nyissátok ki pár percre az ablakot, kapcsoljatok villanyt, ha szükséges, és készítsétek elő a tankönyveket, jegyzeteket. Figyelem: mindig csak azt vegyétek elő, amire szükségetek van, így rendet tarthattok. Helyezkedjetek el kényelmesen.

Tipp: csábító gondolat ágyban ülve-fekve tanulni, de könnyen elbóbiskolhattok, ezért inkább maradjatok a széknél és az íróasztalnál.

Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, hogy ne legyen rémálom a vizsgaidőszak

A vizsgaidőszak olyan, mint a főzés, minden hozzávalónak kéznél kell lennie ahhoz, hogy gördülékenyen menjen - véli Lipták-Váradi Julianna, az Egyetemi Évek oldal szerzője, egyetemi oktató, aki könyvében és online kurzusában könnyen alkalmazható praktikákkal ismerteti meg az egyetemistákat, hogy a vizsgaidőszakuk kevésbé stresszes, viszont annál sikeresebb legyen.

Tartsatok szünetet

Húszpercenként álljatok fel pár percre, mozgassátok át a testeteket, igyatok egy pohár vizet, esetleg egyetek pár falatot. Jó ötlet, ha gyümölcsöket kockára vágtok, és azokat ropogtatjátok el tanulás közben, de némi nassolnivaló is jöhet.

Tipp: igyatok sokat – főként ásványvizet. Ha tanulás közben nem figyeltek oda a folyadékbevitelre, megfájdulhat a fejetek, az pedig nem jön jól, ha éppen vizsgára készültök.

Feleltessétek magatokat

Akárcsak az iskolában. Ha egy tananyagrésszel megvagytok, és úgy érzitek, megfelelően elsajátítottátok, tegyetek fel magatoknak kérdéseket – ha a tankönyvetekben vannak kérdések, használhatjátok azokat, de akár saját kérdéseket is kitalálhattok, például egy-egy összefüggésre fókuszálva. Ha egyedül vagytok a szobában, akár hangosan is elmondhatjátok a tanultakat.

Tipp: készíthettek tanulókártyákat is, amelyek egyik oldalára a kérdéseket, a másik oldalra a válaszokat írhatjátok fel. Ez akár a közös ismétléskor is jó szolgálatot tehet.

Vázlat, gondolattérkép, folyamatábra

Ha egy nehezebben feldolgozható anyagrésszel van dolgotok, ne elégedjetek meg a tankönyvi szöveggel: az adott fejezet vagy bekezdés átolvasása után készítsetek folyamatábrát, gondolattérképet vagy vázlatot, hátha az segít az anyag megértésében.

Tipp: ha sok memorizálandó tény van az anyagban, akár dallamokat vagy rímeket is használhattok a tanuláshoz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!