szerző:
Eduline

Több - nyelvoktatással foglalkozó - Facebook-csoport hívta fel a figyelmet az elmúlt napokban arra, hogy több...

©

Több - nyelvoktatással foglalkozó - Facebook-csoport hívta fel a figyelmet az elmúlt napokban arra, hogy több nyelvvizsgaközpontban célnyelven, nem pedig magyarul kérik a vizsgázók beleegyezését a hangfelvétel készítéséhez.

Ahogy arról az eduline korábban beszámolt, a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet módosítása óta hangfelvételt készítenek a szóbeliről - már amennyiben ebbe beleegyezik a vizsgázó. A szöveg magyarul a következő:

Beleegyezik-e, hogy - személyiségi jogainak tiszteletben tartásával - a szóbeli vizsga most következő részéről hangfelvétel készüljön? A hangfelvételt a vizsgaközpont csak adatmegőrzési célra használja fel. Ha igen, kérem, írja a jegyzőkönyvbe a személyes adatai alá, hogy »a hangfelvétel készítésébe beleegyezem«, ha nem, írja oda, hogy »a hangfelvétel készítésébe nem egyezem bele«.

Az angolnyelvtanitas.hu - amely szerint egy alapfokú nyelvvizsgán problémát okozhat a diákoknak a szöveg értelmezése - Facebook-oldalán azt írta, elég egy egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, a jegyzőkönyvbe pedig magyarul kell beírni, hogy hozzájárulnak-e a felvétel készítéséhez. Hozzáteszik azt is: akár beleegyeznek, akár nem, semmilyen hátrány nem érheti őket. A nyelvvizsgáztatási szabályok változásairól szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!