szerző:
Eduline

„A magyar nyelv tanítása az előző évtizedek erőfeszítéseinek köszönhetően elindult a professzionálódás útján” - mondta Bencze Norbert az Eduline-nak, aki magyar mint idegen nyelv tanárként magyar nyelvet tanít külföldi diákoknak, emellett pedig alkalmazott nyelvész is. Azonban fény derült arra is, hogy ez a folyamat, nem kifejezetten jelent egyenes utat, sőt vannak komoly akadályok és lemaradások is.

©

Magyar mint idegen nyelv - így hívják azt a tanárszakot, amelynek során valaki olyan nyelvtanárrá válhat, aki a magyar nyelvet tanítja idegen nyelvként külföldieknek, csakúgy mint a magyar diákoknak éppen az angolt vagy a németet. Bencze Norbertet, magyar mint idegen nyelv tanárt és alkalmazott nyelvészt kérdeztük arról, hogyan áll ma a magyar nyelv oktatása például az angolhoz képest.

„A magyar nyelv tanítása az előző évtizedek erőfeszítéseinek köszönhetően elindult a professzionálódás útján: az egyetemeken a többi tanári szakkal egyenértékű szakká vált a képzés, az egyetemek körül termékeny műhelyek, szakmai körök jöttek létre” – mondta Bencze Norbert, aki mindezek ellenére úgy gondolja, ez a fejlődés most megakadhat. „Az osztatlan tanárképzés felfutásával, amelyben a magyar mint idegen nyelv tanári szakként nem szerepel, a magyar mint idegen nyelv tanári képzés az egyetemek portfóliójába már csak rövid posztgraduális, kiegészítő képzésként kerülhet be, ez pedig sokkal kevesebb elméleti és gyakorlati lehetőséget biztosít a jövő magyar mint idegen nyelv tanárai számára” – tette hozzá.

„Persze, tanítani képzettség nélkül is lehet” – mondta Bencze Norbert, hozzátéve: „mint ahogy sokan teszik is, de szögezzük le: attól, hogy valaki tud magyarul, még nem fogja tudni, hogyan tanítsa meg azt, és a magyartanár sem egyenlő a magyar mint idegen nyelv tanárral”.

Lelkes szakemberek a lemaradások ellen

Bencze Norbert azt mondta, hogy habár a különböző szakmai körök teli vannak újító ötletekkel, nagyon sok területen óriási lemaradásaik vannak a népszerűbb idegen nyelvekhez képest. „Ilyen területet jelent például a különböző készségek fejlesztését segítő tananyagok, a nyelvi szintek pontos meghatározásának hiánya” – magyarázta a nyelvtanár.

A lelkes utánpótlás azonban megoldást jelenthet: „a területen nagyon sok friss gondolatokkal, fiatalos lendülettel rendelkező, aktív szakember, kolléga dolgozik, hogy a 21. század kihívásainak és elvárásainak megfelelő nyelvtanítási környezetet teremtsenek – mondta Bencze Norbert, aki reméli, hogy a tanárképzés átalakulása nem fogja az utánpótlás elvágását jelenteni, mert az megtörheti az említett felívelést”.

Bencze Norbert a saját tanítási módszereiről és a magyar mint idegen nyelv oktatásáról bővebben itt mesélt:

Mi olyan nehéz a magyar nyelvben? Nyelvtanárokat kérdeztünk

Nyelvtanárokat kérdeztünk arról, mennyire könnyen tanulnak magyarul az angol, német, francia vagy más anyanyelvűek, és mit tartanak a legnehezebbnek a magyar nyelvben. „Nem szeretem, amikor a magyar nyelvet nehéz nyelvként, általában a világ második legnehezebb nyelveként bélyegzik meg.