szerző:
Eduline

Újfajta értékelési rendszert vezet be az ELTE Origó Nyelvi Centrum - ismertebb nevén a Rigó utcai nyelvvizsgaközpont. Könnyebb lesz megszerezni a bizonyítványt, más nyelvvizsgaközpontokban is.

©

"2016 novemberétől bevezetjük újfajta komplex értékelési rendszerünket. Ennek lényege, hogy amennyiben az élő nyelvi írásbeli és szóbeli nyelvvizsgán is eléred a készségenként szükséges 40%-ot, akkor a gyengébben sikerült fél vizsgádat kompenzálhatod egy erősebb másik féllel, ha a szóbelin és írásbelin mutatott teljesítményed átlaga eléri a 60%-ot" - olvasható az ELTE Origó Nyelvi Centrum oldalán.

Ez azt jelenti, hogy a gyengébb - de készségenként legalább 40 százalékosra teljesített - szóbelit ki lehet javítani egy erősebb írásbelivel, vagy fordítva, egy nem elég jól sikerült írásbelit lehet kompenzálni egy erősebb szóbelivel.

A nyelvvizsgaközpont arra is felhívja a figyelmet, hogy az új értékelési rend visszamenőleg nem hatályos, csak a 2016 novemberében induló vizsgaidőszaktól érvényes. Kizárólag a komplex vizsgákon használják majd, vagyis egy korábban letett részvizsga - szóbeli vagy írásbeli - eredményét nem lehet kompenzálni egy később tett részvizsga eredményével. "A készségenkénti teljesítési minimum továbbra is 40%, a gyengébb részvizsga kompenzálása csak ebben az esetben lehetséges. Azaz példul hiába szerzel a szóbelin és az írásbelin elegendő pontot, ha a beszédértésen (laboron) nem éred el a 40%-ot, sajnos nem kaphatsz komplex bizonyítványt" - írják.

Az Origó-nyelvvizsga nem csak ezen az egy ponton változik - a többi módosításról itt olvashattok.