szerző:
MTI

Sűrűsödött a nyelvvizsgaközpontok szúrópróbaszerű ellenőrzése, a helyszíni szemlék számát mintegy húsz százalékkal emelte fel a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK) - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

©

A lapnak a NYAK vezetője, Fazekas Márta elmondta, hogy a visszaélések elkerülése miatt augusztustól több intézkedést is életbe léptettek. A helyszíni látogatásokról előzetesen tájékoztatják a vizsgaközpontokat, de azt nem közlik velük, hogy melyik telephelyen és pontosan mikor jelennek meg a munkatársaik, így az ellenőrzések szúrópróbaszerűek. A revizoroknak iratbetekintési joguk is van, így a vizsgaszervezés személyi, szakmai illetve infrastrukturális feltételei mellett azt is megnézhetik, hogy szabályosan vannak-e kijavítva a dolgozatok.

Amióta gyakrabban ellenőriznek, komolyabb visszásságot még nem tártak fel - tette hozzá.

További hasznos infók

Nincs nyelvvizsgád? Lehetsz még miniszterelnök – 5 magyar politikus nyelvvizsga nélkül

Átmennétek a középfokú nyelvvizsgán? Teszteljétek ezekkel a feladatokkal

Így tanulhattok németül teljesen ingyen

Idegen nyelvet tanulsz? Íme, 8 trükk, hogy jobban menjen

Így tanulhatsz angolul teljesen ingyen - mutatjuk a legjobb tanfolyamokat

Fazekas Márta arra is kitért, hogy augusztus óta a vizsgázóknak nyilatkozniuk kell arról, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy szóbeli feleletükről hangfelvétel készüljön. Aki ezt nem engedélyezi, az elesik a jogorvoslati, fellebbezési lehetőségtől és kettő helyett három vizsgabiztos előtt kell számot adnia a tudásáról.