szerző:
Eduline

Melyik nyelvvizsgát érdemes választani? Milyen vizsgarészek vannak az írásbelin és a szóbelin? Mennyibe kerül a közép- és a felsőfokú vizsga, hány százalékos eredményt kell elérni ahhoz, hogy megkapjátok a bizonyítványt? Új sorozatunkban a legnépszerűbb nyelvvizsgatípusokat mutatjuk be. Íme, a legfontosabb tudnivalók az ITK-Origó - ismertebb nevén: Rigó utcai - nyelvvizsgáról.

©

Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ Origó nyelvvizsgáját (ITK-Origó) országszerte 89 vizsgahelyen tehetitek le. A vizsga kétnyelvű, egy szóbeli és egy írásbeli részből áll.

Hány százaléktól van meg a nyelvvizsga?

A szóbelin és az írásbelin is legalább 60 százalékos eredményt kell elérni. Fontos, hogy az írásbeli és a szóbeli különböző részein (a szóbelin ilyen például a kommunikációs készség tesztelése, a nyelvhelyesség és a szókincs, az írásbelin például a fordítás) külön-külön legalább 40 százalékos eredmény kell - ha ez nincs meg, összességében hiába van több mint 60 százalékotok, nem mentek át a vizsgán.

Milyen az alapfokú vizsga?

Az alapfokú (B1-es szintű) kétnyelvű vizsgán az írásbeli feladatsort 60 perc alatt kell megoldani, a szövegértés és az íráskészség részre 20-20, a közvetítésre 10 pontot kaphattok.

A szövegértési feladatnál egy idegen nyelvű szövegre vonatkozó kérdéseket kell megválaszolnotok, a közvetítés vizsgarészben egy idegen nyelvű szöveg tartalmát kell megfogalmaznotok egy, az idegen nyelvet nem ismerő személy számára, a megadott kommunikációs helyzetnek megfelelően, az íráskészségnél pedig megadott szempontok alapján kell rövid levelet, üzenetet vagy e-mailt írnotok.

A szóbelin vizsgarészek közül a beszédkészségre 40, a beszédértésre 20 pontot kaphattok. A beszédkészség az egyik vizsgáztatóval folytatott rányított beszélgetésből, önálló témakifejtésből és egy szituációs párbeszédből áll - utóbbi két feladathoz egy-egy képet kell húznotok.

A beszédértési részben egy rövid párbeszéd és egy rövid összefüggő szöveg háromszori meghallgatása után magyar nyelvű kérdésekre kell válaszolnotok, és egy magyar nyelvű táblázatot kell kitöltenetek a szövegekre vonatkozó információkkal.

Milyen a középfokú vizsga?

A középfokú (B2-es szintű) kétnyelvű vizsgán 180 percetek van az írásbelire: a nyelvismereti tesztet 30 perc alatt kell megoldanotok - ennél a résznél szótárt nem használhattok -, utána a feladatlapot beszedik. Összesen 150 percetek van a közvetítés, az íráskészség és a szövegértés részre, az előbbi kettőre 20-20, a szövegértési részre pedig 25 pontot kaphattok.

A nyelvismereti részben ötven feleletválasztós kérdésre kell válaszolnotok, amelyek a nyelvtani és lexikai tudásotokat mérik. A közvetítés részben egy idegen nyelvű szöveget – legtöbbször újságcikket – kell 1000-1200 leütés terjedelemben lefordítanotok magyarra, az íráskészség feladatnál pedig egy 17-20 soros levelet kell írnotok megadott szempontok alapján. A szövegértés részben egy cikkel kapcsolatban kell kérdésekre válaszolnotok.

Nyelvvizsgakörkép

Az Euroexam nyelvvizsgái

A legfontosabb tudnivalók az ECL nyelvvizsgáiról

Hogyan néz ki a TELC nyelvvizsga?

BME-nyelvvizsgák

A TOEFL-nyelvvizsga

Ilyenek a City & Guilds vizsgái

Nyelvvizsgák a British Councilnál

A Goethe Institut nyelvvizsgái

A teszt kivételével - itt nincs kötelező minimum - minden feladatrészben legalább 40 százalékos eredményt, összességében pedig 60 százalékot kell elérnetek, hogy meglegyen a nyelvvizsga. Ugyanez vonatkozik a szóbeli vizsgarészekre is: a beszédkészségre 50, a beszédértésre 20 pontot kaphattok. A feladatok ugyanazok, mint az alapfokú vizsgán, de középfokon a beszédértés résznél táblázatot nem kell kitöltenetek.

Milyen a felsőfokú vizsga?

A felsőfokú (C1-es szintű) vizsgán az írásbeli 270 perces: itt is 30 percetek van a nyelvismereti részre - szótárt nem használhattok -, a közvetítés-íráskészség-szövegértés feladatsort pedig 240 perc alatt kell megoldanotok. A közvetítés részben itt nemcsak idegen nyelvről magyarra, hanem magyarról idegen nyelvre is kell fordítani: egy újságcikk tartalmát kell 1300-1500 leütésben megfogalmaznotok.

A tesztre 15, a közvetítés két részére és az íráskészségre 20-20, a szövegértésre pedig 25 pontot kaphattok. A szóbeli vizsgarészek közül a beszédkészségre 60, a beszédértésre 20 pont jár.

Milyen nyelvekből lehet vizsgázni?

Minden hónapban tartanak nyelvvizsgákat, vizsgázhattok angolból, németből, franciából, olaszból, oroszból, spanyolból, lovári és beás nyelvből, eszperantóból, arab, cseh, dán, finn, horvát, japán, kínai, latin, ógörög, román, svéd, szerb, szlovák, szlovén, török és újgörög nyelvből is (a kisebb nyelvekből évente két-három alkalommal hirdetnek meg vizsgaidőpontot). Jelentkezni online az itk.hu honlapon vagy a kijelölt vizsgahelyeken lehet, ezeknek a listáját itt találjátok.

Mennyibe kerül?

Az alapfokú (B1) komplex vizsga 20 650 forintba, a szóbeli 9750, az írásbeli 10 900 forintba kerül. A középfokú (B2) komplex vizsgaért 25 900 forintot kell fizetnetek, a szóbeli 11 750, az írásbeli 14 150 forint. A felsőfokú (C1) komplex vizsga 28 900 forintba, a szóbeli 13 400, az írásbeli 15 500 forintba kerül.