szerző:
Eduline

Milyen feladatokat kell megoldanotok a legnépszerűbb nyelvvizsgákon? Kaptok-e államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt? Hogyan kell jelentkeznetek? Cikksorozatunk e heti részében a Goethe Institut nyelvvizsgáit mutatjuk be.

©

A Goethe Institut Németország kulturális intézete, amelynek a világ számos országában van kirendeltsége. Az intézetben - többek között - nyelvvizsgázni lehet németből: általános nyelvvizsgát A1-től C2-es szintig tehettek. A vizsga négy részből áll: olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség - a három feladatsor között 10-15 perc szünetet kaptok.

A Goethe nyelvvizsgái közül a B1-es (alapfokú), B2-es (középfokú), illetve C1-es (felsőfokú) nyelvvizsga akkreditált Magyarországon, vagyis a nemzetközi bizonyítvány mellé egy magyar, államilag elismert bizonyítványt is kaptok. Feltéve, ha az írásbeli és a szóbeli részben eléritek a maximális pontszám legalább 60 százalékát, ezen kívül a négy vizsgarész mindegyikében a pontok minimum 40 százalékát.

Ilyen a B1-es vizsga

A B1-es szintű vizsgán az olvasott szöveg értése részben blogbejegyzések, e-mailek, újságcikkek, hirdetések és útmutatások fordulhatnak elő - a szövegekben található információkra, álláspontokra, véleményekre kérdezhetnek rá. A hallott szöveg értése részben közleményeket, rövid előadásokat, informális beszélgetéseket és rádióinterjúkat hallgattok. Az íráskészség részben e-mailt, illetve egy fórumhozzászólást kell írnotok.

A szóbelin - a bemutatkozás után - egy hétköznapi témáról kell beszélgetnetek a vizsgapartneretekkel, majd egy-egy témáról kell előadást tartani, végül kérdéseket feltenni egymásnak.

A három írásbeli feladatsorra összesen 165 percetek van, az olvasott szöveg értése modul 65, a hallott szöveg értése 40, az íráskészség pedig 60 percig tart. A szóbelin párban kell bizonyítanotok, a vizsga körülbelül 15 percig tart, előtte ugyanennyi felkészülési időt kaptok.

A B1-es vizsgán modulonként 100 pontot, vagyis összesen 400 pontot szerezhettek. 90-100 pontig nagyon jó (sehr gut), 80-89-ig jó (gut), 70-79-ig kielégítő (befriedigend), 60-69-ig pedig elégséges (ausreichend) minősítést kaptok.

Az olvasott, illetve hallott szöveg értése rész 30-30 feladatból áll, mindegyikre egy tesztpont jár. A tesztpontok számát ezután 3,33-mal szorozzák meg: a végeredmény adja majd az eredménypontjaitokat, amely így maximum 100 lehet.

Az íráskészség részt előre meghatározott szempontok alapján két vizsgáztató értékeli, az eredmények átlaga adja a végleges pontszámot. A beszédkészséget is két vizsgáztató értékeli: 28 pont jár a téma megvitatására, 40 az előadásra, 16 a kérdésekre, amelyeket a vizsgapartner előadásával kapcsolatban feltesztek, illetve 16 a stílusra.

Így zajlik a B2-es szintű vizsga

A B2-es szintű vizsga olvasott szöveg értése részében szerepelhet többek között hirdetés, katalógusból vagy szakkönyvekből vett részlet, kommentár, recenzió és beszámoló - az ezekkel kapcsolatos feladatokat kell megoldanotok, illetve egy hiányos szöveget kell kiegészítenetek. A hallott szöveg értése részben dialógusokat és telefonbeszélgetéseket hallgattok meg, amelyeket javítanotok, illetve kiegészítenetek kell, majd egy társadalmi témáról szóló interjúval kapcsolatban kell feladatokat megoldanotok. Az íráskészség részben egy újságcikkről kell kifejtenetek a véleményeteket, és ki kell javítanotok egy levelet.

A szóbeli vizsgán - a bemutatkozás után - egy aktuális témáról kell elmondanotok a véleményeteket, majd egy másikról kell beszélgetnetek vizsgapartneretekkel.

Nyelvvizsgakörkép

Ilyen az ITK-Origó nyelvvizsga

Az Euroexam nyelvvizsgái

A legfontosabb tudnivalók az ECL nyelvvizsgáiról

Hogyan néz ki a TELC nyelvvizsga?

BME-nyelvvizsgák

A TOEFL-nyelvvizsga

Ilyenek a City & Guilds vizsgái

Nyelvvizsgák a British Councilnál

A B2-es szintű  vizsgán az olvasott szöveg értése részre 80, a hallott szöveg értésére 30, az íráskészségre pedig ismét 80 percetek van. A szóbeli itt is 15 perces, ugyanennyi időt kaptok a felkészülésre is. Ezen a vizsgán összesen 100 pontot - modulonként 25 pontot - kaphattok. Az olvasott, illetve hallott szöveg értése részben itt is egy tesztpontot kaphattok feladatonként, ezek összegét szorozzák fel úgy, hogy kijöjjön a maximális 25 pont.

Akkor mentek át a vizsgán, ha legalább a pontok 60 százalékát megszerzitek, illetve a három írásbeli részben összesen legalább 45, a szóbelin pedig legalább 15 pontot összeszedtek. 90-100 pontig nagyon jó, 80-89,5-ig jó, 70-79,5-ig kielégítő, 60-69,5-ig pedig elégséges minősítést kaptok a vizsgára.

Ilyen a C1-es szintű vizsga

A C1-es szintű, felsőfokú vizsgán az olvasott szöveg értése részben szakkönyvből vett részleteket, kommentárokat, recenziókat és beszámolókat kaphattok - össze kell foglalnotok a szövegek tartalmát, illetve feladatokat kell megoldanotok. A hallott szöveg értése részben dialógusokat, telefonbeszélgetéseket, interjúkat vagy rádióadásokat hallgattok, ezekről jegyzeteket kell készítenetek, majd feleletválasztós feladatokat kell megoldanotok. Az íráskészség részben egy ábra alapján kell kifejtenetek a véleményeteket.

A szóbelin egy rövid szöveg alapján kell állást foglalnotok, majd a vizsgapartnerrel együtt egy konkrét projektre kell megoldást találnotok.

A C1-es szintű vizsgán az olvasott szöveg értése vizsgarészre 70, a hallott szöveg értésére 40, az íráskészségre pedig 80 percetek van, a szóbeli itt is 15 perces, ugyanennyi felkészülési idővel. A pontozás ugyanúgy történik, mint a B2-es vizsgán, és itt is legalább az összpontszám 60 százalékát kell elérnetek, az írásbelin pedig legalább 45, a szóbelin 15 pontot kell szereznetek.

Hogyan jelentkezhettek?

A Goethe nyelvvizsgáit országszerte kilenc helyen tehetitek le: a vizsgahelyek listáját itt találjátok. A budapesti Goethe Intézetben idén még szeptemberben, októberben és decemberben tartanak vizsgákat. A vizsgák áráról és a jelentkezés módjáról az adott nyelvvizsgaközpontban érdeklődhettek.