szerző:
Eduline

2013 és 2016 között azok a végzett hallgatók is átvehetik a diplomájukat, akik nem szerezték meg az oklevélhez...

©

2013 és 2016 között azok a végzett hallgatók is átvehetik a diplomájukat, akik nem szerezték meg az oklevélhez szükséges nyelvvizsgákat – erről döntött decemberben a parlament. Ez azonban csak lehetőség, azt az egyetemek és főiskolák szenátusai döntik majd el, saját hallgatóiknál alkalmazzák-e az átmeneti engedményt.

A Kaposvári Egyetem szenátusa még nem döntött a nyelvvizsga-amnesztiáról, legközelebb február közepén ülésezik a szenátus, leghamarabb akkor tárgyalhatnak az engedményről – írja a sonline.hu.

A tét nem kicsi: a hírportál úgy tudja, a Kaposvári Egyetem hallgatóinak egyharmada nem vehette át a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt a végzés évében.

A Debreceni Egyetemen a 2011-ben végzettek 24 százaléka maradt diploma nélkül: összesen 5394-en tettek záróvizsgát, közülük 1326 hallgató nem szerzett nyelvvizsgát. A dehir.hu információi szerint még itt sem döntött a szenátus, Fábián István rektor szerint elképzelhető, hogy szakonként változnak majd a követelmények.

„Előzetes elképzelések vannak. Szakonként meg kell nézni, hogy milyen nyelvvizsga-követelményeket támasztunk. Egyébként úgy gondolom, hogy egy diplomának az értékét a nyelvtudás mindenképpen növeli, és szükség is van rá” – mondta.

Az eduline-nak december végén a Pécsi Tudományegyetem rektora is úgy nyilatkozott, ez az engedmény legfeljebb átmeneti megoldás lehet, ráadásul félő, hogy a diplomák értéke is csökkenne. Bódis József inkább egyetemi-főiskola nyelvi kurzusokkal csökkentené a nyelvvizsgaproblémákkal küzdő hallgatók számát. 

A legkönnyebb helyzetben egyébként azok a vezető egyetemek vannak, ahol viszonylag alacsony azoknak a hallgatóknak a száma, akik abszolválnak ugyan, de a diplomájukat nem vehetik át. A legnépszerűbb intézményekben már a ponthatárok is olyan magasak, hogy a - többek között - nyelvvizsgával megszerezhető többletpontok nélkül a diákoknak esélyük sincs bekerülni az államilag finanszírozott helyekre.  

Nyelvvizsga-amnesztia - ezek a legfontosabb tudnivalók

Bár az eredeti tervben az állt, hogy nyelvvizsga és nyelvtudás nélkül is megkapják diplomájukat a 2013-ig államvizsgázó hallgatók, a nemzetierőforrás-miniszter javaslatára a felsőoktatási törvény elfogadása előtti utolsó percben bekeményítettek. Csak az veheti át az nyelvvizsga nélkül az oklevelet, aki a felsőoktatási intézménye saját, belső szervezésű nyelvi vizsgáján megfelelően teljesít. A vizsgák szintjéről még semmit nem lehet tudni. A pontos szabályokról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el.