szerző:
Eduline

Szívesen tanulnátok nyelveket, de pénz- vagy időhiány miatt nem tudtok magántanárhoz vagy nyelviskolába járni? Próbáljátok ki a következő nyelvoktató alkalmazásokat - mindegyik ingyenes, így kockázat nélkül kipróbálhatjátok bármelyiket.

A The Balance hét olyan nyelvoktató appot szedett össze, amellyel hatékonyan felfrissíthetitek a nyelvtudásotokat vagy belevághattok egy teljesen ismeretlen nyelv elsajátításába.

1. Duolingo

A Duolingóról többször írtunk már - nem véletlenül. Nagyon népszerű nyelvoktató app, milliók használják világszerte, könnyű ugyanis belekezdeni a nyelvtanulásba: csak le kell töltenetek az alkalmazást, ki kell választanotok azt a nyelvet, amelyet szívesen elsajátítanátok, és már el is kezdhetitek az online kurzust. A Duolingo szöveges, képes feladatokat, hanganyagokat is ad, így fejleszti a szókincseteket és a nyelvi ismereteket. Nagy előnye, hogy számos nyelvet tanulhattok - újabban akár a kínai nyelvet is választhatjátok, némi angoltudás azonban nem árt, az ugyanis a közvetítő nyelv. Jó hír, hogy nem csak iOS-en és androidos eszközökre tölthetitek le az appot, hanem Windows Phone-okra is.

2. Memrise

A Memrise is közkedvelt nyelvoktató alkalmazás, amely ingyenes, így bármikor letölthetitek. A fejlesztők szerint több mint százötven nyelvi kurzus közül választhattok, a Memrise a nagy nyelvek - például az angol, a francia, a német, a spanyol, az olasz és az orosz - mellett olyan nyelveken is "tud", mint az arab, a mandarin, az eszperantó vagy éppen a finn. A Memrise ráadásul szuper módszerrel segít megjegyezni a szavakat, az app ugyanis az új szavakat a felhasználó anyanyelvében fellelhető - hasonló hangzású - kifejezésekkel társítja.

©

3. Busuu

A Busuu szintén egyszerűen használható app, a letöltést követően ki kell választanotok azt az idegen nyelvet, amely érdekel titeket, majd azt is eldönthetitek, hogy milyen szinten álltok, melyik ponton szeretnétek csatlakozni a kurzushoz. Az alkalmazás ingyenes, de van néhány funkció - például a kvízek egy része -, amelyért fizetni kell. A Busuu iOS-en és Androidon működik.

4. AccellaStudy Essential App

Több appról van szó, külön-külön alkalmazásokat fejlesztettek ugyanis a különböző nyelveknek. A felület nagyon egyszerű, offline is használhatjátok, többféle eszközzel és módszerrel sajátíthattok el egy új nyelvet vagy frissíthetitek meglévő nyelvtudásotokat - sőt az app fejlesztői azokra is gondoltak, akik vezetés közben gyakorolnák a kiválasztott idegen nyelvet, "hands free" funkció is van ugyanis. Az alkalmazást iOS-re tölthetitek le, ingyenesen. Többek között görögül, románul, héberül, ukránul, spanyolul is tanulhattok vele.

5. 24/7 Tutor App

A név mindent elárul: ezekkel az appokkal olyan tanárt kaptok, aki heti hét napban, napi huszonnégy órában a rendelkezésetekre áll. Itt is külön-külön appot fejlesztettek a különböző nyelveknek, azonban mindegyik ingyenes, iOS-re letölthető. Többféle eszközt kaptok a kezetekbe a tanuláshoz, többek között memóriajátékkal, kvízekkel, kiejtésfejlesztő feladatokkal is gyakorolhattok. Összesen huszonöt nyelven tanulhattok ezekkel az appokkal, például norvégul, svédül, finnül, oroszul, olaszul.

35 éves egyetemi professzor appja tarol a nyelvoktatási piacon

Még csak két éve indították, de már húszmillió regisztrált felhasználója van a Duolingo nevű nyelvoktató alkalmazásnak, amely már magyarul is elérhető. 2013 egyik legnépszerűbb appja mögött egy 35 éves egyetemi professzor és egykori PhD-hallgatója áll. „Egész egyszerűen létre szerettem volna hozni egy olyan nyelvoktatási felületet, amellyel bárki elkezdhet idegen nyelveket tanulni, anyagi helyzettől függetlenül" - idézi fel a kezdeteket a Duolingo alapítója, Luis von Ahn.

6. Rosetta Stone Travel App

A Rosetta Stone egy profin összeállított nyelvoktató rendszer, de készítettek egy teljesen ingyenes appot is azoknak, akik külföldi nyaralás előtt elsajátítanák az adott ország nyelvének legfontosabb kifejezéseit. Jó hírünk van azoknak, akik a spanyol vagy az olasz tengerparton szokták tölteni éves szabadságukat, az iOS-re és Androidra letölthető Rosetta Stone app ugyanis mindkét nyelven tud, sőt franciául és németül is. A felület egyébként nagyon egyszerű, a feladatok egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy a legfontosabb kifejezéseket - a megfelelő kiejtéssel együtt - megtanuljátok.

7. Google Translate

Tudjuk, a Google Translate-et mindenki használta már - de vajon nyelvtanulásra is? Egy mondat megadásával nemcsak a fordítást kapjátok meg a kiválasztott nyelven, de a megfelelő kiejtést is meghallgathatjátok. Tökéletes eszköz, ha nincs kedvetek nyelvtanuló appok után kutatni, csak néha vennétek elő a telefonotokat, hogy elsajátítsatok néhány egyszerűbb mondatot, kifejezést az adott idegen nyelven.

Nyelvtanulás teljesen ingyen: ezt az alkalmazást érdemes kipróbálni

Olyan ingyenes alkalmazást kerestek, amely segít fejleszteni a kommunikációs készségeiteket? Szóbeli nyelvvizsgára vagy egy külföldi utazásra készültök? Ma a Tandem nevű appot mutatjuk be nektek. A nyelvtanulás leghatékonyabb - és egyben legszórakoztatóbb - eszköze, ha az adott idegen nyelven beszélgettek másokkal. Ehhez tökéletes eszköz például a Tandem nevű app, amely ingyenes.