szerző:
Eduline

Jó ötlet kitiltani a mobiltelefonokat az iskolákból? Igazuk van a franciáknak, akik kikapcsolt állapotban sem engedik bevinni az iskolákba a telefonokat?

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik. A tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók.

"A mobiltelefonok használata tilos lesz szeptembertől az iskolákban, nemcsak tanórákon, hanem az egész intézményben" - idézte kedden a Libération című napilap a francia oktatási minisztert. Az iskoláknak így lehetősége lesz megtiltani azt is, hogy kikapcsolt állapotban a diákokkal lehessen a mobiltelefonjuk. "A legrugalmasabb változat szerint, ahogy az már egyes iskolákban érvényben van, a mobiltelefont egy erre a célra biztosított zacskóban kell tartani a táskában, és pedagógiai célokra vagy sürgős esetben elő lehet venni" - mondta a tárcavezető. "Fontos, hogy ne a mobiltelefonok töltsék ki a kamaszok életét, akkor amikor tanulniuk kell, vagy amikor egymás között vannak a szünetben az udvaron" - fűzte hozzá.

Itthon is van olyan iskola, ahol nem szabad telefont használni. Az egyik hatvani általános iskolában a diákoknak reggel le kell adniuk a készülékeket, és csak tanítás után kaphatják vissza. A két hírről az Eduline olvasói is leírták véleményüket - van, aki támogatná a telefontilalmat, mások az órai munka részévé tennék az appok használatát. A kommentek közül válogattunk.

Amint van rendes internet hozzáférés az iskolában, abban a pillanatban ezerféle lehetőség van a telefon órai használatára. Mivel a gyerekek nagyon szeretik a telefont kezükbe venni és nyomkodni, így miért ne lehetne, hogy arra használja, amire a tanár szeretné? Az órai használat nem azt jelenti, hogy a telefonon nyissa meg a tankönyvet és onnan nézze a feladatot, hanem hogy tevékenyen vegyen részt az órai munkában. Sok izgalmas applikáció van, és általában nagyobb hasznát is érzem az ilyen óráknak, mint amikor a táblánál krétával magyarázok valamit. Az meg, hogy néha megnézi a Messengert, mert kap egy üzenetet, kezelhető, mert a megfelelő módszertan mellett még ő fogja úgy érezni, hogy kimarad valamiből, ha túl sok időt tölt a magánügyei intézésével az órán.

Lehet azt értelmesen is használni,
ha a pedagógus elég kreatív.

Nálunk az osztályban (most már 8.) szülőin minden évben megszavazzuk, hogy adják le a telót, az alsósoknál csak kikapcsolva lehet telefon, ők még be is tartják, de semmilyen más okoskütyüt nem vihetnek magukkal.

A diákok a netikett fogalmát és a telefon normális használatát nem ismerik,
legalábbis a többség nem ismeri.

Amennyiben jó a pedagógus, akkor a gyerek nem használja órán a telefonját. Ellenkező esetben pedig érthető, ha inkább azt használja. Az adatkezelési gondokat pedig az okozza, hogy az iskola nem tud garanciát vállalni arra, hogy a telefonokban meglévő személyes adatok nem kerülnek "3. kézbe". Szerintem az iskola részéről az intézkedés csak hatalmi arrogancia.

Egyre rosszabb érzelmi állapotban vannak a diákok: az iskolai telefontilalom a megoldás?

Jó döntés, ugyanakkor számolni kell az elvonási tünetek megjelenésével is - így értékelte a francia iskolák telefontilalmát Tari Annamária pszichoterapeuta. „Amit a franciák csinálnak - én azt gondolom -, egy nagyon figyelemreméltó és nagyon előrelátó intézkedés" - mondta az Inforádiónak Tari Annamária pszichoterapeuta, aki hangsúlyozta, hogy Jean Twenge amerikai pszichológus tavaly augusztusban megjelent kötetében kifejti, hogy a 10-12 éves korosztály egyre rosszabb érzelmi állapotban van a szorongást okozó közösségi média miatt.