szerző:
Eduline

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a Budapesti Tanévnyitó Konferencián bejelentette, hogy a pedagógusok munkaterhelésének felmérésére valamennyi pedagógusnak megküldendő kérdőívekkel - és még ez év szeptemberében - kerül sor, ezért álltak nyilvánosság elé a kritikáikkal. Ezt írta Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

©

"Annak ellenére, hogy a felmérésbe bevonandó pedagógusok számáról le nem zárt vita van közöttünk, azaz a Századvéggel és az EMMI-vel, továbbá annak ellenére, hogy a kutatás előkészítése igencsak kezdeti stádiumban van, az EMMI helyettes államtitkára a Budapesti Tanévnyitó Konferencián bejelentette, hogy a pedagógusok munkaterhelésének felmérésére valamennyi pedagógusnak megküldendő kérdőívekkel, és még ez év szeptemberében kerül sor" - írja Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány abban a kérdőívben, amit idén szeptemberben terveznek szétküldeni az ország minden egyes pedagógusának - erről számolt be keddi sajtótájékoztatóján a PDSZ. Azt is hozzátették, nagyon korainak tartják a kutatás elkezdését.

Az oktatási államtitkárság csütörtöki közleményében sérelmezte, hogy a PDSZ sajtótájékoztatón kritizálta a kutatást. "Az EMMI Oktatási Államtitkársága értetlenül áll a pedagógusok munkaterhelési vizsgálatát támadó nyilatkozatok előtt, miután annak előkészítése egy éve zajlik a Nemzeti Pedagógus Kar, a PSZ, a PDSZ bevonásával. A kutatás megtervezése a szakszervezetek kezdeményezésére indult és a kérdőív összeállítása is velük egyeztetve történik" - írták.

Beolvasott a minisztérium a PDSZ-nek: szerintük hergel és félrevezet a szakszervezetet

Az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány abban a kérdőívben, amit idén szeptemberben terveznek szétküldeni az ország minden egyes pedagógusának - számolt be keddi sajtótájékoztatóján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A minisztérium nem érti, mi a szakszervezet problémája.

"Különösen érthetetlen a PDSZ elnökének nyilatkozata azok után, hogy évek óta a pedagógusok munkaterhelésének vizsgálatát  követelik, és a téma még sztrájkköveteléseikben is rendszeresen szerepelt.  A pedagógusok munkaterheléséről szóló kutatást egyik legelismertebb és leghitelesebb hazai kutató intézmény közreműködésével tervezzük, a kutatás még nem kezdődött el, a kérdőív előkészítése zajlik a pedagógusszerveztek bevonásával. Sajnálattal látjuk, hogy ezt az szakmai egyeztetésre szánt időszakot egyes szereplők ismét nem a párbeszédre, hanem a hergelésre, félrevezetésre használnak fel" - olvasható a közleményben.

A PDSZ Facebook-oldalán azt írta, az előzetes munkaanyagként megküldött kérdőívekkel az is a gondjuk, hogy a kérdések egy része egyáltalán nem kapcsolódik a munkaterhelés témájához (ilyenek voltak a Facebookcsoport-tagságra és a továbbképzések tartalmára vonatkozó kérdések).

"Ám nem tartottunk volna még sajtótájékoztatót a vitatott kérdésekről, ha nem történik meg a fenti bejelentés a Budapesti Tanévnyitó Konferencián. Mivel erre mégis sor került, a saját hitelességünk érdekében is kénytelenek voltunk elmondani, hogy mi a problémánk. A PDSZ jól előkészített, tudományos felméréshez adhatja csak a nevét, olyan kutatáshoz, amelyben biztosított a résztvevők anonimitása, amelyben meggyőződhetünk arról, hogy a vizsgálandó csoportokból a visszaérkező válaszok - az alapsokaságra jellemző arányok szerint - a vizsgálandó mintában is érvényre jutnak. Véleményünk szerint csak egy ilyen kutatás szolgálja azt a célt, amely miatt kezdeményeztük a felmérést" - írják.

A napi 8 óránál sokkal többet dolgoznak a tanárok, csökkentené a PDSZ az óraszámokat

A pedagógusok óraszámának csökkenését szeretné elérni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), szerintük ugyanis a heti 40 óránál jóval többet dolgoznak a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi szervezetének képviselője azt panaszolta, hogy a törvényben előírt heti negyven óránál jóval többet dolgoznak a pedagógusok.