szerző:
Eduline

Fontos döntés előtt állnak középiskolába felvételiző diákok. Milyen előnyei és hátrányai vannak a tagozatos oktatásnak? A HVG 2018-as középiskolai rangsorának cikke.

©

Humán, matematika-fizika, természettudomány, biológia-kémia, dráma, történelem-társadalomismeret, informatika, idegen nyelvi − több tucat különféle tantárgykombináció közül választhatnak azok a diákok, akik konkrét karriertervvel vágnak neki a középiskolai felvételinek, vagy csak komolyabban érdeklődnek valamelyik tantárgy iránt.

A tagozatos osztályok a megszokottnál magasabb óraszámban tanulják a kiemelt tantárgyat vagy tantárgyakat, így készülnek fel a felsőoktatási felvételin évről évre egyre fontosabb szerepet játszó emelt szintű érettségire. A HVG-nek nyilatkozó diákok szerint az emelt óraszámú oktatás többletmunkát kíván tőlük a pluszórák, a szakkörök és a tanulmányi versenyek miatt, ám − mint egyikük fogalmazott − „így a felvételin biztosra megyünk”. Igaz, az eltérő óraszámok miatt a pályamódosítás és az iskolaváltás is nehézkesebb, mint a „sima” gimnáziumi osztályokban.

A cikk a HVG 2018-as középiskolai rangsorában jelent meg.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, kollégiumokról, érettségihez szükséges közösségi szolgálatról, az iskolák internetes jelenlétéről, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.

Itt a HVG 2018-as középiskolai rangsora: a száz legjobb gimnázium

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát. Ezen a héten jelenik meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.