szerző:
Eduline

Évek óta ígérgetik, hogy felújítják a hazai gyakorlóiskolákat, de konkrét lépés eddig nem történt az ügyben. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban már-már kritikus a helyzet, van, hogy a szennyvíz önti el az alagsort, de olyan is előfordult már, hogy kigyulladt az elektromos hálózat.

©

"Ígéretek vannak, információim szerint a kormány előtt is volt a gyakorlóiskolák felújításának ügye, de aztán valamiért nem fogadták el. Ennek az okát nem tudjuk. A Radnóti azért kiemelt fontosságú ezek között az intézmények között, mert ez egy nagyon idős épület, majdnem 100 éve adták át, műemlék, Lajta Béla egyik kiemelt alkotása. A legutóbbi ígéretet Palkovics Lászlótól kaptuk, amikor az ELTE-n volt egy energetikai felújítási pályázat átadása, hogy az iskola felújítása hamarosan napirendre kerülhet" - mondta a Pénzcentrumnak Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatója, hozzátéve: már nagyon nehezen bírják, mert az elektromos hálózat elavult, nem bírja a terhelést, elektromos tűz is volt az épületben.

©

"Az esővíz-elvezető és csatornarendszer is olyan állapotban van, hogy hamarosan felmondhatja a szolgálatot. Tehát nemcsak arról van szó, hogy jajgatunk, hanem a működés tényleg kritikus állapotban van. Az ELTE a fenntartónk, ők próbálnak mindent megtenni, de a felújítás akkora költség lenne, amire nincs elegendő forrás. A nyáron a szennyvíz elvezetését talán sikerül megoldani" - magyarázta.

Az igazgató hozzátette, hogy a szülők, illetve a Demján Sándor Alapítvány támogatásával egy régi diákuk, Zoboki Gábor munkatársaival még a felújítás koncepciótervét is elkészítette, mivel határozott ígéretet kaptak arra, hogy a felújítás hamarosan megtörténik. Úgy látszik azonban, hogy ez egyelőre elakadt.

Ezek a legjobb egyetemi gyakorlóiskolák: itt a 2018-as gimnáziumi rangsor

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskolája és Gyakorló Gimnáziuma, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, valamint az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti a HVG egyetemi gyakorlóiskolákról készített rangsorát.