szerző:
Eduline

Több hónapos munka elé néznek azok a pedagógusok, akik részt vesznek a 2015-ös minősítési eljárásban. Az e-portfólió feltöltése előtt ugyanis töménytelen mennyiségű feladat zúdul a nyakukba: dokumentumokat kell gyűjteniük, reflexiókat készíteniük, óraterveket és a csoportprofilt kell írniuk. Az Oktatási Hivatal útmutatója szerint a tanároknak a munka végén fel kell tenniük a kérdést: olyan-e az elkészített portfólió, amelyre joggal lehetnek büszkék?

Az Oktatási Hivatal részletes útmutatóval terelgeti a pedagógusokat: a tájékoztató szerint először a nevelő-oktató munka dokumentumaira célszerű koncentrálni, mert ezek adják az e-portfólió gerincét.

Emellett  "érdemes rögtön azonosítani azokat a dokumentumokat, amelyekkel már rendelkezik: például tanúsítványok, jó gyakorlat leírása, iskolai rendezvények dokumentumai és minden más, amelyekhez már csak reflexiókat kell csatolnia” - javasolják. A szabadon választható dokumentumok gyűjtésébe is érdemes már a munka elején belefogni.

Dokumentumok gyűjtése, elkészítése és válogatása

A dokumentumokat az online felület e-munkaportfóliójában is gyűjteni lehet. Ha a pedagógusnak még évei vannak az e-portfólió elkészítésére, akkor érdemes mindenből, amiből csak lehetséges, több dokumentumot elhelyezni egy munkaportfólióba, hogy később legyen majd lehetősége válogatni. 

Az óravázlatokhoz, foglalkozástervekhez szükséges dokumentumok gyűjtését is érdemes minél hamarabb elkezdeni - beleértve a tanulók munkáit is, amelyeket a pedagógus fel szeretne használni. A papírokat jó, ha rögtön szkenneli is, hogy ez ne maradjon az utolsó pillanatra – itt minden pedagógusnak külön oda kell figyelnie rá, hogy kitakarja a diák nevét, így gondoskodva az anonimitásról.

©

Ezután következhet a válogatás: ha a pedagógusnak egy-egy alap- vagy szabadon választható dokumentumból több is van, érdemes átnézni az egyes kompetenciák értékelési táblázatait, valamint megnézni az e-portfólió egészét is - hogy mennyire ad kiegyensúlyozott képet a munkájáról -, és ez alapján kiválasztani a megfelelő iratokat.

Reflexiók és végleges formába öntés

Mivel a reflexiók világítják meg azt, hogy a pedagógus mit miért csinál, milyen pedagógiai nézetek és tudásanyag alapján végzi a munkáját, az e-portfólió értékelése során sokat számít, mit ír le jegyzeteiben. Éppen ezért nem árt többször áttekinteni azokat.

Ebben a következő, az Oktatási Hivatal által összeállított kérdéssor is segíthet: „A pedagógiai helyzet/probléma leírása pontos és szakszerű-e? A reflexió puszta leírás vagy olyan leírás, amelyet elemzés, érvelés és értékelés is követ? Az elemzés, érvelés, értékelés tényekkel megfelelően alá van-e támasztva? Figyelembe veszi-e az elemzésnél a körülményeket, a kontextust? Az elemzésben/érvelésben elvekre, szakmai tudására támaszkodik-e? Figyelembe veszi-e az etikai szempontokat? Figyelembe veszi-e – ha vannak – a külső visszajelzéseket? Kritikusan értékeli-e a gyakorlatát? Elég világos és szabatos-e a megfogalmazás? A megfelelő szakmai nyelvezetet használja-e?”

Az egyéb dokumentumok elkészítése, kitöltése

A pedagógusnak többek között eredetiségnyilatkozatot, szakmai önéletrajzot, az intézményi környezet, illetve – ha úgy dönt – az önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatását tartalmazó dokumentumot és a szakmai életút értékelését is fel kell töltenie. Mesterpedagógusi és kutatótanári minősítésnél a pedagógiai szakmai tevékenységeket is be kell mutatni. Ha a pedagógus végig az e-portfólió felületén dolgozott, akkor ezek nagy részét már a munkaportfólióba történő belépéskor ki kellett töltenie.

A teljes anyag feltöltése

A dokumentumokat sorban lehet csak feltölteni: a csoportprofilhoz két tematikus terv tartozik, és a tematikus tervekhez 3, illetve 7 óra- vagy foglalkozástervet kell feltölteni. Végül érdemes még egyszer átnézni a portfóliót, illetve megmutatni egy másik kollégának, aki „tiszta szemmel” át tudja nézni.

Az ellenőrzéskor az Oktatási Hivatal szerint érdemes ezen a kérdéssoron végigmenni: „Tartalmazza-e a kompetenciák bizonyítására az összes alapdokumentumot? A szabadon választott dokumentumok elősegítik-e azt, hogy az értékelők az Ön pedagógiai munkásságáról a lehető leghitelesebb és legteljesebb képet alkothassák? Van-e még valami, amit csatolni kellene? Van-e olyan dokumentum, amely nem nyújt a többihez képest új információt, tehát felesleges az e-portfólióban? A reflektív jegyzetek megfelelően megvilágítják-e az Ön gyakorlatának alapelveit? Minden dokumentum a megadott terjedelmi keretek között maradt-e? Mindegyik megfelel-e a megadott formai kritériumoknak? A dokumentumokban nem maradtak-e elírások, hibák, az összefüggő szövegek koherensek, világosak, nyelvezetük szakszerű? Mindegyik dokumentum megnyitható-e, a megfelelő formátumban került-e feltöltésre, a szkennelt dokumentumok jól olvashatók, ha van videó feltöltve valahová, annak kép- és hangminősége megfelelő, a videó elérhető? Az e-portfólió hiteles és átfogó képet nyújt-e az Ön pedagógiai munkásságáról, eredményeiről? Olyan munka-e az e-portfólió, amelyre Ön joggal lehet büszke?"

A tanári portfólióról szóló cikkeinket itt találjátok, az életpályamodellről pedig itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!