szerző:
Eduline

Tanévenként legalább egy-másfél millió forintot kell tandíjra félretenniük azoknak a szülőknek, akik az állami iskolák helyett valamelyik budapesti nemzetközi gimnáziumba íratnák be gyerekeiket. Cserébe brit, amerikai vagy francia tanterv szerinti oktatást, választható kurzusokat, külföldi vagy nemzetközi érettségi bizonyítványt és - sok helyen - egyenruhát kapnak.

Egyre több szülő keres alternatívát az állami iskola helyett - van, aki tanulócsoportot alapít, mások alternatív vagy egyházi iskolákat próbálnak ki, akinek pedig bírja a pénztárcája, a Budapesten működő, külföldi fenntartású középiskolák mellett is dönthet. Választék van bőven, a kilencvenes években több nemzetközi iskola jött létre a fővárosban és a környező településeken, legtöbbjük külföldi tanterv alapján szervezi az oktatást, a végzősök külföldi vagy nemzetközi érettségivel zárják tanulmányaikat, így könnyen tovább tudnak tanulni nemcsak itthon, hanem bármelyik külföldi egyetemen is.  

Amerikai iskola Nagykovácsiban

A Nagykovácsiban lévő American International School of Budapest kampusza egészen elképesztő - pláne, ha egy átlagos magyar középiskola épületével hasonlítjuk össze. A terület hatalmas, több épülettel, atlétikai pályával, uszodával, zöld területekkel, színházteremmel, laborokkal és művészeti termekkel. Az intézményt az Egyesült Államok nagykövetsége hozta létre 1973-ban a követségi dolgozók gyerekei számára, ma azonban már nem csak ők, hanem más diplomaták, Magyarországon dolgozó külföldi üzletemberek gyerekei, valamint magyar gyerekek is tanulnak itt, összesen több 900 diák 60 különböző országból. A tizenkét évfolyamos nemzetközi iskola - írják bemutatkozó oldalukon - az amerikai oktatási filozófiát követi, vagyis a hangsúly a kritikai gondolkodáson, a kreativitáson, a "learning by doing" módszereken van. A kötelező tárgyak mellett számos választható kurzust is indítanak, a végzősök amerikai érettségit kapnak, mellette pedig megszerezhetik a nemzetközi érettségit. A tandíj alighanem ebben a nemzetközi iskolában a legmagasabb, a középiskolások évente 22 200-22 800 dollárt, vagyis 5,5-5,7 millió forintot fizetnek.

A Britannica International School Magyarország legrégebbi brit iskolájaként hirdeti magát, már ötéves kortól fogadnak gyerekeket, a diákok 18 éves korukig, vagyis az érettségiig tanulhatnak itt. Természetesen angolul, brit tanterv szerint, honlapjuk szerint a tanulók vizsgaeredményei jobbak, mint a brit átlag. A szokásos tárgyak - például matematika, természettudomány, idegen nyelvek, testnevelés - mellett többek között magyarórákat is tartanak, külön csoportban a magyar anyanyelvűeknek, és külön a külföldi tanulóknak (a diákok döntő többsége ugyanis külföldi). Az iskola tandíjköteles, a gimnáziumi osztályokban tanulóknak 4 310 000-4 390 000 forint egy tanév.

Szintén Budán van a SEK International School kampusza. Az intézmény óvodai ellátást, általános iskolai és gimnáziumi képzést nyújt, jelenleg kétszáz diákjuk van, akiket egyébként könnyen fel lehet ismerni az egyenruhájukról. Az intézmény oldalán az áll, hogy magyar és nemzetközi tanterv alapján zajlik az oktatás, a tanítás nyelve a magyar és az angol, minden diák második idegen nyelvként tanulja a spanyol nyelvet, emellett németül, franciául és oroszul is tanulhatnak.

Vallásos nevelés angol nyelven? Ilyen is van

Azok a szülők is találnak külföldi fenntartójú iskolát, akik a vallásos nevelést kombinálnák a nemzetközi közeggel, és ezért hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni. "Erkölcs, fegyelem, tisztelet" - ez a mottója például a Greater Grace International School angol tannyelvű, keresztény szellemiségű nemzetközi magániskolának. Honlapjukon azt írják, huszonöt különböző országból érkeznek diákjaik, éppen ezért az angolul nem - vagy nem elég jól - beszélők számára angol mint második nyelv programot ajánlanak. Az iskola 1991 óta működik Budapesten, az oktatás tandíjköteles. Egy alsós diák tandíja 3 385 000 forint évente, a 9-10. évfolyamosok 3 890 000, a 11-12. osztályosok pedig 3 985 000 forintot fizetnek.

A Greater Grace International School kampusza
©

A Greater Grace mellett az 1994-ben alapított Budapesti Nemzetközi Keresztény Iskolát is hasonló szellemiségű. Az iskola nevével ellentétben nem Budapesten, hanem Diósdon van, a tanulók az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig amerikai tantervek alapján, angol nyelven tanulnak - az intézmény oldalán az áll, hogy felkészítik a diákokat arra, hogy eredményesen tudjanak továbbtanulni az észak-amerikai egyetemeken, főiskolákon. Ennek megfelelően vannak kötelező tárgyak, mint például a matematika, az angol nyelv és irodalom, a természettudományok, egy idegen nyelv, a bibliaismeret, a testnevelés, emellett pedig vannak szabadon választható tantárgyak, az iskola oldalán található tájékoztató szerint ilyen többek között a dráma, a kommunikáció, az újságírás, a programozás, a fényképészet. Az iskolába 250 diák jár, a világ minden tájáról érkeznek tanulók, akinek a hittanórák mellett más egyházi alkalmakon is részt kell venniük.

Német és francia iskolák

A Gustav Eiffel Francia Óvodába, Általános Iskolába és Gimnáziumba majdnem negyven országból érkeznek diákok, az oktatás a francia oktatási minisztérium hivatalos tantervét követi, a felső tagozat négy évfolyamos, a gimnázium pedig hároméves. A 10. évfolyamon az itthon ismert tantárgyak mellett a diákok például közgazdasági és társadalomtudományi ismereteket is tanulnak, a tanév végén pedig szakirányt - irodalmi és nyelvi, közgazdasági és társadalomtudományi, természettudományos - választanak. Az utolsó két évfolyamon a pályaválasztásra fókuszálnak, kiválasztják, milyen irányban szeretnének továbbtanulni, és felkészülnek az érettségire, felvételire. A diákoknak itt is fizetniük kell az oktatásért, ez alső tagozatban több mint 1,5 millió forintot, felső tagozatban és gimnáziumban pedig 1 millió 800 ezer forintot tanévenként.

Az 1990-ben alapított Budapesti Német Iskola és Thomas Mann Gimnáziumban az oktatás német nyelven, a német tantervhez igazodva folyik. A végzősök a német érettségi mellett letehetik a magyart is, így a magyar diákok a magyar irodalmat, a magyar történelmet, a biológiát és a kémiát magyarul tanulják, míg a német tanulóknak magyar mint második nyelv óráik vannak. A tandíj évi 3150-3975 euró, vagyis 976 000-1 230 000 forint.

Négyszeres túljelentkezés: majdnem ezren felvételiznek az AKG általános iskolájába

Majdnem ezer jelentkezési lap érkezett az Alternatív Közgazdasági Gimnázium szeptemberben induló általános iskolájába. "Január 15-én lezártuk az AKG általános iskolai felvételi jelentkezést a 2018/19-es tanévre. További jelentkezéseket sajnos nem tudunk már fogadni. Közel 1000 gyermekre érkezett jelentkezési lap az öt évfolyamra összesen, és az AKG kötődéssel rendelkező gyerekek száma is jóval magasabb a vártnál" - olvasható az AKG általános iskolájának Facebook-oldalán.

Havi 40-100 ezer forint: mekkora tandíjat kell fizetni az alternatív általános iskolákban?

Mennyibe kerül egy tanév a budapesti alternatív általános iskolákban? Az Óbudai Waldorf Általános Iskolában nem tandíjat, hanem alapítványi hozzájárulást kell fizetni - írja a Pénzcentrum, amelynek Szecsődi Attila igazgató azt mondta, nagyjából havonta 35-40 ezer forintról van szó, de nincs pontos összeg, az alapítványi hozzájárulás mértéke nem egységes, hanem egyénfüggő, figyelembe veszik a család anyagi helyzetét.