szerző:
MTI

Ugrásszerűen megemelkedett az iskolai lövöldözések halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban egy új tanulmány adatai szerint.

A parklandi iskolai lövöldözés helyszíne
©

Az utóbbi 18 évben több embert öltek meg iskolákban elkövetett lövöldözésekben, mint az előző évszázadban összesen - hívták fel a figyelmet a Journal of Child and Family Studies című folyóiratban csütörtökön megjelent kutatásban.

A statisztikákba csak az 5 és 18 év közötti korosztálynak fenntartott iskolákban 1940 óta történt eseteket számították bele, olyan lövöldözéseket, amelyek során legalább egy fegyveres szándékosan megölt vagy megsebesített legalább négy embert.

Hatalmas tüntetést szerveztek diákok a fegyvertartás szigorításáért

Százezrek tüntettek a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorításáért Washingtonban és számos amerikai nagyvárosban szombaton. A megmozdulást a floridai ámokfutás túlélői szervezték. A floridai Parkland gimnáziumában elkövetett, 17 halálos áldozattal járó februári mészárlás egyik túlélője azt követelte a fővárosi tüntetésen, hogy a katonákon kívül senki ne viselhessen fegyvert. A tömeg ünnepelte beszédét.

A tanulmányból kiderült: 1940-ig nem volt tömeges iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban. 1940-ben volt egy ilyen eset, majd az 1950-es és 1960-as években egyáltalán nem történt ilyen bűncselekmény. Aztán 1979-ben egy 16 éves diák lelőtt két felnőttet és megsebesítette nyolc iskolatársát és egy további felnőttet. Azóta folyamatosan növekszik az iskolai lövöldözések száma az országban. Az 1990-es években 36 ember halt meg 13 lövöldözésben. Míg 1940 és 1999 között 55 embert gyilkoltak meg iskolai lövöldözők, az új évezredben, 2000 és 2018 között már 22 tömeggyilkosságot követtek el diákok amerikai iskolákban, és összesen 66 embert öltek meg.

A kutatás készítői különösen aggasztónak nevezték, hogy a 21. században végrehajtott iskolai lövöldözések elkövetőinek nagy többsége fiatalkorú volt. Ez arra utalhat, hogy időközben sokkal könnyebbé vált kiskorúak számára is lőfegyverhez jutni, és valószínűleg gyakoribbá váltak körükben a pszichés problémák is.

Átlátszó hátizsákot kell hordaniuk a parklandi diákoknak az iskolai lövöldözés miatt

Átlátszó hátizsákok viselésére köteleznék a diákokat a parklandi iskolában, ahol februárban a 19 éves Nikolaus Cruz tizenhét embert agyonlőtt és többeket megsebesített. A biztonságra hivatkozó "óvintézkedést" a tavaszi szünet után, a jövő hét elejétől vezetnék be a floridai intézményben, ahol az átlátszó műanyag hátizsákokat az iskola már ki is osztotta a diákoknak.