szerző:
Eduline

Na, és mi a kedvenc tárgyatok? Erre a kérdésre csak ritkán jön az a válasz, hogy a matek, ennek pedig oka van. Prathap Chandran matektanár és játékfejlesztő a Guardianben magyarázza el, hogy miért rettegnek annyian ettől a tárgytól, és hogyan értheti meg bárki a matekot.

©

Nagy-Britanniában már évek óta mérik, hány gyerek szenved matek okozta stressztől. Nem kevés, a legutóbbi eredmények szerint nagyjából 2 millió gyereknek okoz szorongást az utált tárgy. De miért félnek ennyien a matektól? Tényleg nehezebb, mint a többi terület?

Prathap Chandran szerint ha egy tanár azt gondolja a matekról, hogy nehéz, a diákok is ijesztőnek találják majd, így nem mindegy a tálalás. A szülők is tehetnek róla: egy szülő, aki maga is fél a tárgytól, mégis segít – vagy legalábbis próbál segíteni - otthon a gyereknek a házival, több kárt okoz, mintha nem is hozná soha szóba a matekleckét. Ez utóbbi tudományos tény, a University of Chicago kutatói már bizonyították.

Chandran több tanácsot is ad cikkében a tanároknak. Például a tanárnak sokat kell beszélnie a diákokkal, és fel kell ismernie a szorongásos tüneteket. Ha ezeket észleli a tanulókon, meg kell tudnia nyugtatni őket. A tanulást élvezhetővé kell tennie az oktatónak, lassan kell haladni, hogy mindenki felfogja, és ha valaki még így sem érti, azzal négyszemközt kell külön foglalkozni.