szerző:
Eduline

"Nem járnak túl jól a hatodikos jó matekosok" - olvasható a szombati középiskolai írásbeli felvételiről az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) oldalán.

©

"Az idei hatodikos írásbeli felvételi vizsgán - valószínűleg a tavalyi írásbelit követő felháborodások miatt - egy rendkívül könnyű matek felvételi vizsgával lepték meg a gyerekeket (...) Ez azt jelenti, hogy elsősorban nem a matek eredmények fognak szórni a felvételi eljárásokban (hiszen azt egy közepes matekos is elég magas pontszámúra tudta megírni), hanem a magyar, ami viszont idén egy kicsit nehezebbre sikerült, mint a korábbi években" - olvasható az AKG oldalán.

A gimnáziumban ugyanis már kijavították a szombati felvételi teszteket, így megvannak az átlagpontszámok is. "Az AKG-ban író hatodikos vizsgázók dolgozatainak átlaga nagyjából azonos szokott lenni az országos átlaggal (10 év átlagában 0,2 pont a különbség), a nálunk író kilencedikesek 9-12 összpontszámmal szoktak magasabb átlagot elérni, mint az országos átlag (4 év átlagában 11,2 pont a különbség). Idén ezek az átlagok a következők voltak:

hatodikos vizsgázók: magyar 31,8 – matek 36,5
nyolcadikos vizsgázók: magyar 37,7 – matek 26,7"

- írják.

Tavaly az AKG-ban felvételit író hatodikosok matekból mindössze 21,3 pontot értek el, az országos átlag pedig csak 19,7 volt - ehhez képest az idei felvételizők (alighanem a könnyű tesztnek köszönhetően) a budapesti intézményben 36,5-ös átlagpontszámot szereztek.

A 2018-as középiskolai felvételi feladatsorait és megoldásait itt nézhetitek meg:

Megvannak a középiskolai írásbeli felvételi megoldásai: itt ellenőrizhetitek

Nyilvánosságra hozta a Oktatási Hivatal a négy és öt évfolyamos középiskolák központi írásbeli felvételijének feladatsorait és megoldásait. Nézzétek meg, hány pontot szereztetek. Az írásbeli eredményéről a vizsgát szervező középiskolák 2018. február 8-áig közvetlenül tájékoztatják a vizsgázókat. A diákok a vizsga részletes eredményeit is megnézhetik azon az értékelőlapon, amelyet a középiskolától kapnak meg.

Középiskolai felvétel: itt vannak a hat- és nyolcosztályos gimnáziumi feladatok és megoldások

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felvételi feladatsorait és megoldásait is nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. Hatosztályos gimnáziumok Magyar nyelv Matematika Nyolcosztályos gimnáziumok Magyar nyelv Matematika