szerző:
Eduline

Milyenek a pontszámítási szabályok a középiskolai felvételin? Itt találjátok a legfontosabb információkat.

A szakgimnáziumok és gimnáziumok háromféle pontszámítási módszert alkalmazhatnak. Vagy kizárólag az általános iskolai jegyeket, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételin szerzett pontszámot, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli és a szóbeli felvételi pontszámát veszik figyelembe.

Általános iskolai jegyek

Arról is a középfokú iskolák dönthetnek, hogy milyen tantárgyak osztályzatait veszik figyelembe. A tanulmányi eredmények közül az év végi és a félévi jegyeket is beszámíthatják, a magatartás és a szorgalom értékelését azonban nem vehetik figyelembe.

Írásbeli és szóbeli felvételi

A magyar- és matematikavizsga eredménye az összpontszám legalább 50 százalékát, a szóbeli (ha az iskola azt is tart) eredménye az összpontszám legfeljebb 25 százalékát határozza meg.

Alkalmassági vizsgák

A művészeti és sportiskolák egyéb − például sportegészségügyi, fizikai képességfelmérési, alkalmassági − vizsgákat is tarhatnak. A diákok megfelelt/nem felelt meg értékelést kaphatnak, a részletes értékelést az intézmények a jelentkezők rangsorolásához azonban nem használhatják fel.