szerző:
Eduline

Hiába ígérték korábban, hogy 2019-ben már egy modernizált alaptanterv szerint fog kezdődni a tanév, az új NAT idén nyári elfogadására nem sok esély van.

©

A Magyar Nemzet azt írja, mivel az Országgyűlés nyárig nem tárgyal érdemi kérdéseket, illetve a kormány is korlátozottan ülésezik, a még készülő új Nemzeti alaptanterv (NAT) júniusi elfogadására gyakorlatilag nincs esély.

Hiller István korábbi oktatási miniszter úgy véli, a késés oka lehet, hogy a kormány és Csépe Valéria, az új NAT kidolgozásával megbízott akadémikus csapata között az oktatásügy területén „koncepcionális különbségek” vannak.

Új tantárgyat vezethetnek be az iskolákban: jön a kötelező pénzügy óra?

Elképzelhető, hogy önálló tantárgy lesz az iskolák 7-10. évfolyamán a pénzügyi ismeretek - ez áll a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégiában, amelyet hétfőn tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány.hu-n. A pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként fogják oktatni a 7-10.

Szerinte a Csépe-féle tervek olyan modern oktatás felé mutatnak, amely az alapkészségek és a tanulási képesség fejlesztésére törekszik, ezzel szemben a kormány a poroszos, konzervatív oktatás modelljét erőltette. Az MSZP szakpolitikusa szerint a kormány érdeke, hogy a választások előtt ne derüljön ki, az eltelt nyolc év oktatáspolitikája zsákutca volt, és most teljes reformra szorul, ezért tudatosan lassítja a folyamatot, még ha mást ígért is a diákoknak és a tanároknak.

Bizonytalanság a tankönyvpiacon: mi lesz a magánkiadók könyveivel?

Lassan lejár a magánkiadók tankönyveinek engedélye, és az érintettek nem tudják, mi vár rájuk - írja a hvg.hu. Április 1-jén indul az iskolák egy hónapos tankönyvrendelési időszaka, ám 2018. augusztus 31-én lejár az engedélye azoknak a tankönyveknek, amelyeket a magánkiadók adtak ki.