szerző:
Eduline

Ha egy diák megbukik az év végén, a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérheti, hogy független vizsgabizottság előtt tehesse le a javítóvizsgát.

©

„Ha a tanulót az év végén megbuktatja a nevelőtestület, a tanuló - kiskorú tanuló esetén a szülője - a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérheti, hogy amennyiben bármely tantárgyból javítóvizsgára utasították, akkor azt független vizsgabizottság előtt tehesse le” – írja közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért, hozzátéve: az iskola a kérelmet nyolc napon belül továbbítja a megyeszékhely szerinti járási hivatalnak.

A megyeszékhely szerinti járási hivatal által szervezett független vizsgabizottságnak nem lehet tagja az a pedagógus, akinek a vizsgázó hozzátartozója, továbbá aki abban az iskolában tanít, amellyel a vizsgázó tanulói jogviszonyban áll – részletezik a szabályokat, kiemelve: minden diáknak lehetősége van arra, hogy független vizsgabizottság előtt tegyen javítóvizsgát. Ez a lehetőség akkor is él, ha a tanuló kettőnél több tárgyból bukik.

„A független vizsgabizottság döntése ellen a szülő, a tanuló - a döntést követő öt napon belül - jogszabálysértésre hivatkozással fellebbezést nyújthat be a járási hivatalhoz” – zárják közleményüket.

Fontos üzenet a szülőknek: sokszor a legjobb tanulók kerülnek a legnehezebb helyzetbe

Minél jobban szorong egy gyerek, annál inkább romolhat a teljesítménye - hangsúlyozta Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, akit a gyerekek bizonyítványosztás miatti szorongásáról kérdeztek az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakértő megjegyezte azt is, sokszor a legnehezebb helyzetben azok a gyerekek vannak, akiknek nagyon jó a bizonyítványuk, többen ugyanis teljesítmény miatti szorongásukat még több tanulással kompenzálják.