szerző:
Eduline

Még mindig népszerű a "lak­cím­kár­tya­trük­k" az általános iskola beiratkozás előtt, sok szülő át­je­len­ti gye­rmeke lak­cí­mét egy ro­kon­hoz, is­me­rős­höz, hogy ne a rosszabb kör­zeti, hanem egy tá­vo­labbi, de jobb is­ko­lába jár­has­son a gye­rek.

©

A népszerű iskolák környékére minden tavasszal, az iskolai beiratkozások idején sok gyerek költözik, legalábbis papíron - írja a Ripost.

A törvény értelmében ugyanis az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik. A körzetes gyerekeket tilos felvételiztetni vagy sorsolni közöttük. Ám ha nincs elég hely, az iskolák valahogy kénytelenek megoldani a helyzetet.

A Ripost szerint kénytelenek szülőket „lebeszélni” arról, hogy ragaszkodjanak a körzetes iskolához.

Ezek az ország legjobb általános iskolái: itt a friss lista

A hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola - állami és egyházi iskola, valamint egyetemi gyakorlóiskola is szerepel a kiemelkedő teljesítményű iskolák listáján.

Máris őrület van az általános iskolai beiratkozások körül?

Az óvodák egy részében az utolsó pillanatra hagyják az ehhez szükséges igazolások kiadását - írja a Bors. A lap úgy tudja, van olyan óvoda, amelyik máris próbára teszi a szülők türelmét, és csak a beiratkozás előtti napon hajlandó az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást kiállítani, méghozzá munkaidőben.