szerző:
Eduline

Nemcsak az iskolából, a faluból is többen el akarják távolítani azt a pedagógust, aki kirobbantotta a hetesi gyermekbántalmazási ügyet. A tanárnő nem nézte tétlenül, ahogy egyik kollégája osztálynaplóval ütötte a gyerekek fejét, rúddal verte a hátukat.

©

A kaposvári bíróság egy év öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a hetesi Somssich Imre Általános Iskola napközis tanítóját, emellett 18 hónapra eltiltotta a pedagógusi hivatástól a helyettesítő tornatanárként is dolgozó férfit többrendbeli bántalmazás és védekezésre képtelen személy elleni könnyű testi sértés miatt. A tanító éveken át pofonnal, nyakassal honorálta a magatartásbeli elhajlásokat, a gyerekek fejét osztálynaplóval, munkafüzettel ütötte, a lábukra taposott, hátukat rúddal ütötte – hol a diákok szeme láttára, hol a tanári szobában vagy a tornateremben. Nemcsak az iskolában, a nyári táborokban is hamar eljárt a keze - írja a Népszava.

A hatósághoz, ahogyan az Emberi Erőforrások Minisztériumához is, névtelen feljelentés érkezett az ügyben. A szaktárca ki is jelölte az ügy kivizsgálására a kaposvári tankerületet, ám a tavaly tavaszi vizsgálat nem hozott eredményt: a pedagógusok és az igazgató meghallgatása után az ügyet fikciónak minősítették.

A lapnak az iskola igazgatója, Jakab József nem akart nyilatkozni az ügyről, sőt azt sem szerette volna, hogy kollégái közül más nyilatkozzon: a Népszava úgy tudja, elbocsátás terhe mellett tiltotta meg a tantestület tagjainak, hogy a sajtónak beszéljenek az iskolában történtekről.

A pedagógusok megosztottak az ügyben: egy részük kiállt az elítélt kolléga mellett, akadtak viszont, akik az értekezleteken évek óta szóba hozták, hogy a gyerekek által csak Gyula bácsinak hívott kolléga bántalmazza a diákokat. A lap szerint azonban az ilyen felszólalások nem kerültek be az értekezletek jegyzőkönyveibe, így a tankerületi vizsgálatnál nem volt írásos nyoma, hogy bárki jelentette volna az eseteket. A vizsgálat állítólag amúgy is érdekesen zajlott, hiszen az igazgató minden pedagógus meghallgatásánál jelen volt, így sokan – állásukat féltve – nem merték elmondani a valóságot. „Gyula bácsi” ugyanis igencsak jó viszonyt ápolt Jakab Józseffel: az igazgató a kinevezése után hívta Hetesre a napközis tanítót. Aki így azt is megtehette, hogy időnként ittasan ment dolgozni – amikor már a szülők is jelezték más pedagógusoknak, hogy láthatóan részeg a kollégájuk, kapott valamiféle elmarasztalást.

Megdöbbentő, hogy a szülői munkaközösség vezetője azt követelte, távolítsák el az intézményből Gärtner Andreát, azt a pedagógust, aki a többség szerint kirobbantotta a gyermekbántalmazási ügyet. Az egyik képviselő még ennél is messzebb ment: arra szólította fel a tanárt, hogy költözzön el a faluból, mert szégyent hozott Hetesre.

Bottal ütött meg, megpofozott, falhoz lökött diákokat, mégsem tiltották el végleg a tanári munkától

Egy év öt hónap, másfél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint másfél évre eltiltotta a pedagógusi foglalkozástól a Kaposvári Járásbíróság kedden jogerősen azt a tanárt, aki bántalmazta diákjait egy Kaposvárhoz közeli település általános iskolájában.