szerző:
Eduline

Kitiltottak az iskolából egy tizennégy éves lányt, mert az amerikai konföderációs zászló mintáját viselte a pulóverén.

Kitiltottak az iskolából egy tizennégy éves lányt, mert az amerikai konföderációs zászló mintáját viselte a pulóverén. A New Jersey-i diák állítólag halálos fenyegetéseket is kapott az öltözéke miatt – adta hírül a Daily Mail. Mit az a konföderációs zászló és mit szimbolizál? Itt elolvashatod a wikipédia szócikkét.

A konföderációs zászló vitatott nemzeti jelkép az Egyesült Államokban
©

„Az iskolában a tanárom felszólított, hogy vegyem le vagy fordítsam ki a pulcsimat, én azonban nem tettem meg” – mondta a tizennégy éves Torri Albrecht. Az amerikai polgárháború hadilobogója sokak szemében a rabszolgaságot és a rasszizmust szimbolizálja, ezért – bár nem tiltott jelkép – sértőnek számít az Egyesült Államokban. Mások szerint azonban a zászló mindössze a déliek sajátos kultúráját, történelmi különállását jeleníti meg. „Nem vagyok rasszista, a zászlóval csupán azt akartam kifejezni, hogy délről származom” – magyarázta a Virginia államban született Torri.

A lány anyja, Jane West felháborodott a történteken. „Az indiai gyerekek turbánt viselnek az iskolában, a zsidók pedig fejfedőt. Ez a zászló a lányom öröksége, miért ne lehetne rá büszke?” – érvelt az édesanya, aki azt fontolgatja, hogy bepereli az iskolát, és kiveszi lányát az intézményből. Januártól szoknya helyett nadrágot kell viselniük a lányoknak egy észak-angliai iskolában – a szigorú iskolai szabályról itt olvashatsz bővebben.