szerző:
Eduline

Tanárok százai kerülhetnek utcára, ha megszűnik a földrajzoktatás a szakgimnáziumokban – erre figyelmeztet a Magyar Földrajzi Társaság.

©

Nagyon durva támadás ez a tudományunk ellen, hiszen gyakorlatilag kizárják a földrajzot az ország kilencszáz középiskolájának zöméből – mondta el a Népszabadságnak Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének docense, a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja.

Szilassi arra utalt, hogy az ősszel induló szakgimnáziumokban csökkentenék a természettudományos órák számát, hogy több szakmai tárgyat oktathassanak. Szerinte a kormány a kerekasztalnál erről nem egyeztetett velük, csak vázolták a helyzetet.

Földrajzot a tervek szerint csak a turisztikai, földmérési és bányászati orientációjú szakközépiskolákban oktatnának, így a legtöbb szakgimnáziumból kiesne ez a tárgy.

Szilassi szerint így csak néhány ilyen iskolában maradna meg ez a tárgy, emiatt pedig ahogy mondja, kollégáik zöme utcára kerülhet.

A docens szerint a szegedi intézmény geográfushallgatóinak harmada szakközépiskolából érkezett, és ha a későbbi – ezekből kialakuló - szakgimnáziumokban tényleg nem oktatnának földrajzot, úgy ennyi jövőbeni hallgató eshet ki az egyetemekről is.