szerző:
MTI

Több középiskolát is elfoglaltak csütörtökön az ott tanuló gimnazisták Franciaországban, tiltakozásul külföldi...

Több középiskolát is elfoglaltak csütörtökön az ott tanuló gimnazisták Franciaországban, tiltakozásul külföldi osztálytársaik kitoloncolása ellen. Az ügy előzménye, hogy szerdán belpolitikai vihart kavart egy koszovói roma gimnazistalány kitoloncolása, akit október 9-én egy iskolabuszon az osztálytársai előtt tartóztatták le a rendőrök, mivel a Mitrovicából származó lány családja ellen kiutasítási határozat volt érvényben.

Párizsban tizennégy, vidéken hat gimnáziumban tiltakoztak délelőtt a diákok, a fővárosban a Nation téren pedig spontán tömegtüntetésen követelte több ezer diák a kormánytól a koszovói Leonarda és egy szombaton kitoloncolt örmény fiú visszaengedését a francia iskolájába.

"Elfogadhatatlan, hogy egy baloldali kormány idején a gimnáziumban be kell mutatni a diákoknak a személyi papírjaikat" - mondta Steven Nassiri, a spontán megmozdulást szervező, a kormányzó Szocialista Párthoz egyébként közel álló FIDL diákszervezet szóvivője. 

A francia hírtelevíziók és hírportálok tudósításai szerint egyre több diák csatlakozik a párizsi felvonuláshoz, a FIDL adatai szerint délben már mintegy 6 ezren vonultak a Nation tér felől a Bastille tér felé.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök szerdán közigazgatási vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy milyen körülmények között vették őrizetbe a 15 éves Leonarda Dibranit egy iskolai program közben, miközben Manuel Valls belügyminisztert ismét nyíltan bírálták a saját táborában, amiért "sárba tiporja a baloldal értékeit". A diáktüntetésen egyébként a belügyminiszter lemondását is követelték.

A koszovói lány 2009 év eleje óta élt Franciaországban családjával, ő és valamennyi testvére iskolába járt, de szülei nem kapták meg a menekültstátust Franciaországban, s a családot végül visszatoloncolták Mitrovicába. 

A párizsi oktatási hivatal előtt egyébként már szerdán több száz diák tiltakozott amiatt, hogy szombaton egy 19 éves, Párizsban tanuló örmény fiút, Khatchik Kachatryant hasonló körülmények között küldték vissza hazájába. 

A rendezetlen helyzetű külföldi diákoknak az oktatási intézményekben való őrizetbe vétele és kitoloncolása ellen a miniszterek és a kormánypárti képviselők közül is többet szót emeltek. Vincent Peillon oktatási miniszter a nemzetgyűlésben nyilvánosan azt kérte a belügyminisztertől, hogy "ilyen eset még egyszer ne forduljon elő". Harlem Désir, a kormányzó Szocialista Párt főtitkára és a koalícióban szerepet vállaló Zöldek pedig követelték, hogy a koszovói lány visszatérhessen a francia iskolába.