szerző:
Unyatyinszki György

A középiskolai szakképzés komoly átalakulás előtt áll, a szakiskolákból kialakuló és szakgimnáziumokban alig lehet majd különbséget találni, kivéve, hogy durván megvágnák, hogy milyen tantárgyakat tanulhatnak a diákok. Az új rendszerben 13-14 évesen kellene olyan döntést hoznotok, ami meghatározná, hogy milyen területen dolgoztok életetek végéig. Leírjuk, hogy miért.

©

Már korábban eldőlt, hogy a szakközépiskolai és szakiskolai képzést átcímkézné a kormány, így a jövőben szakgimnáziumokba járhatnának az általános iskolából kilépő diákok. Eddig nem lehetett tudni, hogy a név mellett mi változik, azonban napvilágot láttak az első tervek arról, hogy mit is nyújthatna egy ilyen iskola, melyről az Index számolt be vasárnap.

Sok köze nem lesz az iskoláknak egy mostani gimnáziumhoz, az biztosra vehetitek. A jelenlegi rendszer szerint - bár rugalmasra, egyesek szerint túl rugalmasra szabták - a középiskola első két évében, 16 éves korig mindenki közel azonos tananyaggal kell találkozzon minden tantárgyból. Egy klasszikus gimnáziumhoz hasonló mélységben kellene elsajátítani a tananyagot kémiából, mint egy gépészeti szakiskolában, ugyanez fordítva is igaz a fizika tantárgyra. Bár a szakmai tárgyak már ekkor megjelenhetnek, de ez biztosította annak lehetőségét, ha meggondolnád magad és asztalos helyett inkább földrajztudós lennél, akkor átjelentkezhess komoly lemaradás nélkül másik iskolába.

Az új tervek szerint azonban a szakmai tárgyak érdekében alaposan megnyírná a kormány egyes tárgyak óraszámát, másokat egyszerűen kivezetne vagy választhatóvá tenne. Kétszer annyi lesz a szakmai óra hetente (12-15 óra), ennek érdekében csökkentik a közismereti tárgyak óraszámát (22-23 óra).

A minisztérium meghatározná, hogy a szakmádhoz mit kell jobban tudnod: fizikát, kémiát, földrajzot vagy biológiát. Ezek közül egy lenne hangsúlyos, a többi óraszámát drasztikusan visszavágnák, összevonnák, illetve eltörölnék.

  • egészségügyi, erdészeti, mezőgazdasági, környezetvédelmi és szépészeti szakgimiseknek csak biológiát,
  • gépészeknek, technikusoknak csak fizikát,
  • kohászoknak, vegyészeknek és nyomdászoknak csak kémiát,
  • bányászati, turisztikai és földmérő sulisoknak csak földrajzot kell majd tanulniuk,
  • a vendéglátósok, kereskedelmi és gazdasági szakmát tanulók pedig tudomány helyett nyelvet tanulhatnak majd.

- sorolja az Index. Ez nem csak az átjárhatóságot rontja, de komolyan befolyásolja, hogy képes leszel-e ismereteid alapján továbbtanulni, és az eddigieknél sokkal jobban bekorlátozna egy szakterületre.

A tervezet még nem fogadták el, de hamarosan döntés születhet róla, ugyanis pontot kell tenni az átalakítások végére, ugyanis egyre közelebb a szeptemberi iskolakezdés.