szerző:
Eduline

"Három-négy éve az ország egyik legkiválóbb pedagógusa, intézményvezetője voltam. Ez megváltozott volna az elmúlt két évben? Most az egyik legrosszabbja lennék?" - teszi fel a kérdést közleményében a 2014-ben Eötvös-díjat kapott Rózsavölgyi Gábor, a debreceni Ady Endre Gimnázium eddigi igazgatója, akinek pályázatát - a Klebelsberg Központ magyarázata szerint - a "jogszerű működés hiánya" miatt utasították el.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hiába támogatta a tantestület, a szülői választmány és a diákönkormányzat, az oktatási államtitkár - indoklás nélkül - elutasította a debreceni Ady Endre Gimnáziumot tizenhat éve vezető Rózsavölgyi Gábor pályázatát. Helyette a másik pályázó Türk László történelemtanár, az egyik debreceni általános iskola igazgatóhelyettese, fideszes önkormányzati képviselő vezetheti a gimnáziumoz.

A Klebelsberg Központ csütörtökön az ATV-vel azt közölte, a gimnáziumban a fenntartói törvényességi ellenőrzés a jogszerű működés hiányát állapította meg a tanórák megtartása és helyettesítése, a pedagógusok feladatkiosztása, továbbá az intézményi dokumentumok koherenciája területén.

Rózsavölgyi Gábor közleményben reagált minderre, a Civishir.hu-nak küldött állásfoglalásában azt írja, 2016 novemberében valóban volt törvényességi ellenőrzés az Ady Endre Gimnáziumban, a hiányosságok miatt 2017 januárjában írásbeli figyelmeztetést kapott, "az indokolás alapján részben a szabadságokkal kapcsolatos szóbeli tankerületi igazgatói utasítás be nem tartása miatt. A Tankerület akkori szabályzata szerint azonban nem lehetett utasítani az intézményvezetőt a saját jogkörébe tartozó területen, tehát a szabadságok kiadása megfelelt a jogszabályoknak. Kizárólag maximális lojalitásom miatt nem kezdeményeztem a munkáltatói intézkedés bírósági felülvizsgálatát".

Megszólalt a Klebelsberg Központ: ezért akartak új embert a debreceni gimnázium élére?

"A jogszerű működés hiánya" - ezzel indokolta a Klebelsberg Központ, miért nem támogatták a debreceni Ady Endre Gimnázium eddigi igazgatójának pályázatát. "A fenntartói törvényességi ellenőrzés ugyanis a jogszerű működés hiányát állapította meg a tanórák megtartása és helyettesítése, a pedagógusok feladatkiosztása, továbbá az intézményi dokumentumok koherenciája vonatkozásában" - ezzel indokolta a Klebelsberg Központ az ATV-nek, miért nem támogatták a debreceni Ady Endre Gimnáziumot tizenhat éve vezető Rózsavölgyi Gábor pályázatát.

Hozzáteszi: a tankerület állításával ellentétben 2017-ben részletes intézkedési tervet készített az elmaradt tanórák számának csökkentése érdekében, ezt a tervet pedig a fenntartó is elfogadta. Eredetileg 25 százalékkal csökkentették volna az elmaradt órák számát, ám végül ennél sokkal jobban sikerült az intézkedés: 50 százalékkal kevesebb óra maradt el.
Az igazgató hozzáteszi: valójában ezek az órák sem maradtak el, mindössze annyi történt, hogy a diákok más programokon vettek részt. "Számos belső vizsgánk van, felkéréseket kapnak az országosan elismert drámásaink szereplésekre, rengeteg a jó gyakorlatunk, projektnapjaink, rendhagyó óráink és egyéb iskolán kívüli alkalmaink vannak (múzeumi órák, az Agóra, az ATOMKI meglátogatása, a jégcsarnok igénybevétele). Debrecen városa és a Tankerület rendszeresen igényelte/igényli diákjaink fellépését az akár munkanapokon is megtartott rendezvényein. Az adys tanulók szereplőként vettek részt a Csokonai Színház azon előadásain is a Légy jó mindhalálig című darabban, amelyet a város általános iskolásainak játszottak tanítási időben" - írja Rózsavölgyi Gábor, hozzátéve:  a tankerület kérésére a városi tehetségnap megnyitásán például egy teljes évfolyammal kellett délelőtt részt venniük, így két tucat óra maradt el).

"2014-ben országos kitüntetésben, Eötvös-díjban részesültem, ami a közoktatás egyik legmagasabb elismerése, évente mindössze négyen kaphatják (...) Három-négy éve az ország egyik legkiválóbb pedagógusa, intézményvezetője voltam. Ez megváltozott volna az elmúlt két évben? Most az egyik legrosszabbja lennék? Teljesen méltatlannak tartom, hogy 32 év után, két évvel a nyugdíjazásom előtt idén szeptembertől nem maradhatok tanárként teljes óraszámban az Ady Endre Gimnáziumban, hanem két helyen kell majd tanítanom. Ez az eljárás beleütközik a méltányos mérlegelés elvébe, érdekeimet súlyosan sérti, számomra aránytalan sérelmet okoz" - írja.

Petícióval harcolnak a neves debreceni gimnázium igazgatójáért: eddig több mint 1100-an írták alá

Egy nap alatt több 1100-an írták alá azt a petíciót, amelyet a debreceni Ady Endre Gimnáziumot tizenhat éve vezető Rózsavölgyi Gábor igazgatói megbízásának meghosszabbításáért indítottak. A 444 szerdán írta meg, hogy hiába támogatta a tantestület, a szülői választmány és a diákönkormányzat, az oktatási államtitkár - indoklás nélkül - elutasította a debreceni Ady Endre Gimnáziumot tizenhat éve vezető Rózsavölgyi Gábor pályázatát.