szerző:
MTI

Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a nemzeti pedagóguskar tagjait, hogy a kar november 14-i közgyűlésének napirendjéről vegyék le az etikai kódexet, ne járuljanak hozzá annak kiadásához. Szerintük ugyanis alkotmányt sértene, ha a pedagóguskar magatartási szabályokat állapítana meg.

©

A pedagógusszervezet levélben felidézte, hogy korábban az Alkotmánybírósághoz fordultak, és azt kérik: állapítsák meg, hogy a nemzeti köznevelési törvénynek az etikai kódex megalkotására és kiadására vonatkozó rendelkezései sértik az alaptörvényt.

Még több hasznos infó

„Nem tudnak mit kezdeni” azzal, hogy a tanárok nem akarják az etikai kódexet

"Besúgórendszert akarnak építeni" - tiltakoznak a tanárok a PÖCS ellen

„A tanárokat nem kell erkölcsileg is rendszabályozni” – tiltakoznak az etikai kódex ellen

Hozzátették, általános kötelező magatartási szabályt az alaptörvény és az abban megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszabállyal lehet megállapítani. Annak ellenére, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar nem szerepel az alaptörvényben és így nem alkothat jogszabályt, olyan etikai kódex elfogadására készül, amely általános kötelező magatartási szabályokat állapít meg, és amelyek megsértése esetén etikai eljárás lefolytatására van lehetőség.

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kar országos küldöttgyűlésének tagjait, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el az etikai kódexet, azt a november 14-ei küldöttgyűlés napirendjéről vegyék le. Ha mégis tárgyalnának az etikai kódexről, akkor a szavazatukkal ne járuljanak hozzá a kiadásához, utasítsák el annak elfogadását - írták.