szerző:
Eduline

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezető testületének többsége azért mondott le, hogy teljes tisztújításra kerüljön sor. "Erről, és nem másról van szó" - olvasható közleményükben.

Mendrey László, a PDSZ elnöke
©

"A leghatározottabban cáfoljuk, hogy a PDSZ belső működési problémája beépített Fidesz-ügynökök tevékenységére volna visszavezethető, vagy összefüggésben volna a másik pedagógus-szakszervezet válságával" - írja közleményben a PDSZ több tisztségviselője.

Hozzáteszik: a PDSZ vezető testülete, az országos választmány január 5-én úgy döntött, többsége "a szervezet megújítása céljából lemondott tisztségéről annak érdekében, hogy rendkívüli tisztújító kongresszus keretében teljes tisztújításra kerüljön sor. Erről, és nem másról van szó."

A közlemény szerint a PDSZ országos választmányának többsége és a felügyelő bizottság azért mondott le, hogy "minden vezető tisztséget viselő megmérettessen, beleértve az elnököt is, és lehetősége legyen a tagságnak alkalmas vezetőket választani".

A közlemény - amelyet a felügyelő bizottság és az országos választmány több tagja aláírt - azzal zárul, "sokat árt a PDSZ-nek, ezzel együtt az érdekvédelem egészének, aki a belső ügyeket kiteregeti, ráadásul teszi ezt mindenféle alaptalan, a szervezet önállóságát megkérdőjelező, összességében a PDSZ-t lejárató sugalmazásokkal".

Kettészakadhat a Pedagógusok Szakszervezete?

Gyakorlatilag kettészakadt a legnagyobb pedagógus-szakszervezet - írja a Magyar Nemzet. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) eddig következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy megfelelő jogi szabályozás híján nem kíván csatlakozni a kormány egyeztető fórumához, hanem külön sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytat. A lap azonban most úgy értesült, hogy a szakszervezet másik része új irányt képviselne, meg is kezdték a tárgyalásokat a kormánnyal abból a célból, hogy csatlakozhassanak.