szerző:
Eduline

„Amint megtudom egy regényről, hogy kötelező, elmegy tőle a kedvem” – az Egyesült Államokban tanuló középiskolások...

„Amint megtudom egy regényről, hogy kötelező, elmegy tőle a kedvem” – az Egyesült Államokban tanuló középiskolások összegyűjtötték azokat a regényeket és drámákat, amelyeket szívesen törölnének a kötelező olvasmányok listájáról.


1. Emily Bronte: Üvöltő szelek

Az angol írónő első és egyetlen regénye 1847-ben jelent meg. A diákok többsége túlságosan vontatottnak ítéli a művet, az összetett narráció pedig nehezíti a megértést. „A történetbe ágyazott másik történet miatt olyan a regény, mint az orosz matrjoskababa. Kilencedikben olvastam az Üvöltő szeleket, és utáltam” – írja egy diák az egyik fórumon.

2. Mark Twain: Egy jenki Arthur király udvarában

„Szívből utáltam Mark Twain regényét. Ráadásul a tanárunk sem szerette, ami csak rontott a helyzeten” – számolt be egy diák. A történet egy 19. századi amerikai fiatalemberről szól, aki elájul egy ütéstől, és a 6. századi Angliában, Arthur király udvara közelében ébred föl.

Mark Twain: Egy jenki Arthur király udvarában
©

3. Szophoklész: Oidipusz király

Az athéni drámaíró legismertebb művét – ahogyan az ókori klasszikusokat általában – a diákok többsége szintén nem a legkedveltebb olvasmányai között tartja számon. „Valósággal szenvedtem, miközben az ókori tragédiákat olvastam. Bocs, Szophoklész, de így volt” – írja egy diák.

4. Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű

A 19. századi amerikai író híres regénye ugyanúgy megosztja fiatalokból álló olvasótáborát, mint a Rómeó és Júlia: valaki vagy nagyon szereti, vagy kifejezetten gyűlöli. A skarlát betű 1850-ben jelent meg, a diákok többségétől leginkább komor hangvétele miatt áll távol.

5. William Golding: A legyek ura

A Nobel-díjas angol író regényét sokan kifejezetten ijesztőnek tartják. „Egyetértek azzal, hogy A legyek ura egy fontos irodalmi mű, de számomra félelmetes volt, és kifejezetten elszomorított, miközben olvastam. Nem éppen a labilis érzelmi világú tinédzsereknek való” – mondta az egyik diák. Milyen regényeket olvasnának szívesen a magyar diákok? Összefoglalónkat itt olvashatod.