szerző:
Eduline

A Nemzeti alaptanterv módosított tervezete a jövő hónapban készülhet el – mondta Maruzsa Zoltán.

©

Tegnap bemutatták az Európai Bizottság az „Education and Training Monitor 2018” című kiadványát. A 2016-os adatokat értékelő dokumentum megállapítja: hazánk az uniós átlagnál többet költött oktatásra, a béremeléseknek köszönhetően vonzóbbá vált a pedagógus pálya, és nőtt a jelentkezők száma a tanárképzésben - írja a magyarhírlap.hu.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár az eredmények ismertetésekor elmondta,a pedagóguspálya vonzóbbá válása főként az óvodapedagógus és gyógypedagógus szakok esetében volt kiemelkedő, az okok között szerepel a Klebelsberg Ösztöndíjprogram és az is, hogy már nem egy, hanem hét intézményben képeznek gyógypedagógusokat.

Újabb vélemény a NAT-tervezetről: a diákok nyolcadikig azt sem tudják, kimehetnek-e pisilni az óráról

Első osztálytól nyolcadikig azt sem tudják a gyerekek, hogy az, hogy kimehetnek-e pisilni az óráról, nem a tanár egyéni megítélésén múlik, hanem alapvető joguk. A Gyermekjogi egyezmény szerint: "az oktatás célja biztosítani a gyerek számára az élethez szükséges készségeket....cél megerősíteni a gyerek készségeit, tanulási és más képességeit, emberi méltósága, önbecsülése és önbizalma kibontakoztatása által" - írja a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a NAT-tervezettel kapcsolatban.

A dokumentum figyelmeztet arra is, hogy tíz éven belül sok pedagógus megy majd nyugdíjba, amiről a helyettes államtitkár megjegyezte, az egész EU-t érintő, globális kihívásról van szó, amellyel kapcsolatban hazánkban is további intézkedésekre lesz szükség.

Maruzsa Zoltán megerősítette az oldal információját, mi szerint az új alaptanterv tervezetét jelentősen átdolgozzák a munkaanyag véleményezésére szolgáló honlapra beérkezett mintegy hatszáz javaslat, illetve a minisztériumot megkereső csoportok szakmai indítványai alapján. A helyettes államtitkár szerint a módosított változat november közepén-végén készülhet el. Arról még nincs döntés, hogy ezután újabb társadalmi egyeztetés kezdődik-e.

Ahogy korábban megírtiuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kizártnak tartja, hogy a jelenlegi javaslat formájában lépne életbe a Nemzeti alaptanterv egy év múlva, a vitaanyag azonban mindenkinek lehetőséget ad a véleménye kifejtésére. A Nemzeti alaptanterv (Nat) munkaanyagának véleményezése szeptember 30-ig tartott.

Újabb lesújtó vélemény a NAT-tervezetről: az egész terv elvetendő

„Ez az egész terv, így ahogy van, elvetendő, a magyar óvodai nevelés jelentőségének, szakmaiságának eltörlését jelenti" - írja a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztálya az új Nemzeti alaptanterv tervezetében szereplő nulladik évfolyamról. „Mivel a köznevelési törvény fejlettség szerinti beiskolázást biztosít, nincs szükség fejlesztő évfolyamra az iskolában.