szerző:
Eduline

Megszavazta az Országgyűlés a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásáról szóló törvénymódosítást: a testület 2014-ben alakul meg. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

©

Mi az a Nemzeti Pedagógus Kar?

A Nemzeti Pedagógus Kar - a májusi előterjesztésben még Magyar Pedagógus Karként szerepelt - a pedagógus-munkakörben közalkalmazottként foglalkoztatottak köztestülete lesz.

Akkor ez egy újabb szakszervezet?

Nem, a szakszervezetekkel ellentétben itt nincs választási lehetőség: minden állami és önkormányzati fenntartású iskolában dolgozó tanár automatikusan a kar tagjává válik. A szakmai szervezeteknek nem tetszik az ötlet, mivel szerintük az alulról építkező szakszervezetek eddig is ellátták a karnak szánt feladatokat: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Történelemtanárok Egylete és a Magyartanárok Egyesülete közös közleményét itt, a Pedagógusok Szakszervezetének reakcióját pedig itt olvashatjátok.

Mivel jár a kötelező tagság?

Annak, aki nem tisztviselő, semmivel. A kar által megalkotandó Pedagógus Etikai Kódex betartása azonban minden tag számára kötelező lesz. A testület a törvényben, az alapszabályban és az etikai kódexben foglaltak szerint tagjával szemben etikai eljárást folytathat.

Tagdíjat kell fizetni?

Nem.

Mi lesz az egyházi és magániskolákkal?

A kar azoknak az iskoláknak a hasonló szervezeteivel, amelyeknek a fenntartója nem az állam vagy az önkormányzat, partneri megállapodást köthet.

Hogyan működik majd?

A karnak minden megyében és a fővárosban is lesz területi szerve, ezek látják majd a különböző feladatokat.

Azok mik?

A testület véleményezheti a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályokat, állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és javaslatot tehet. Tizenhat szakmai tagozatot hoznak létre.

A régi szakszervezetek megszűnnek?

Nem, bár a szakszervezetek nem értik, miért kell létrehozni a kart, ha már vannak olyan szervezetek, amelyek képviselik a tanárok és tanítók érdekeit.