szerző:
Eduline

Újabb magyar film kapott Oscar-díjat, a Mindenki rendezője és producere a legjobb rövidfilmért járó aranyszobrot vehette át hétfő hajnalban. Melyik budapesti iskola diákjai szerepelnek a Mindenkiben? Hol forgatták a jeleneteket?

©

A forgatókönyv első változata 2012-ben készült, a film első felét Deák Kristóf két angol társával igaz történet - egy svéd lakótársnőjének elbeszélése alapján - írta meg, de akkor még angol környezetben játszódott.

"A Mindenki sztoriját egy svéd lakótársamtól hallottam Londonban, vele történt meg hasonló eset gyerekkorában. Kórusban énekelt, de a vezető tanárnő egy nap félrevonta, és azt kérte tőle, ne énekeljen, csak tátogjon, mondván, nem elég jó a hangja. Később kiderült, hogy a pedagógus még másik ötven gyerektől kérte négyszemközt ugyanezt, vagyis tulajdonképpen a fél kórus tátogott. Így nyertek díjakat és utaztak külföldi fellépésekre. Az ügy kipattant, a szülők felháborodtak, a kórus feloszlott" - mondta Deák Kristóf a kortarsonline-nak.

A forgatáson a budapesti Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola negyven diákja vett részt. A kórus egyébként ottalvós Oscar-váró bulit szervezett az iskolában, itt megnézhetitek, hogyan örültek a díjnak.

A kórust több különböző iskolai kórus közül választotta ki Deák Kristóf.

A film udvari és iskolai jeleneteit nem a Bakáts téri iskolában, hanem a II. kerületi Szent Angéla Ferences Általános Iskolában és Gimnáziumban, valamint a a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Krisztina téri épületében forgatták.

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium folyosója
©

A film a kilencvenes évek elején játszódik.

A 25 perces filmet hat forgatási nap alatt vették fel, a vágás és az utómunka azonban egy évig tartott.

A film zárójelenetében Balázs Árpád Bodazvirág című kórusművét éneklik a gyerekek. Érdekesség, hogy a film zeneszerzője Balázs Árpád fia, Balázs Ádám volt, aki így saját édesapja művét építette be a filmbe.

A filmnek - természetesen - Wikipedia-szócikke is van, ott még több érdekességet találtok.